CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 20 (Q381-Q400)

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 20 (Q381-Q400)

Q381) The Constitution of India envisages three types of services

Options:
A) Navy, Air Force, Army
B) Civil, Military and Paramilitary
C) All India Services, Central Services, State Services
D) None of these

Answer: Option C) All India Services, Central Services, State Services
Q382) The aim of vocationalization of education is :

Options:
A) preparing students for a vocation along with knowledge
B) converting liberal education into vocational education
C) giving more importance to vocational than general education
D) making liberal education job-oriented

Answer: Option D) making liberal education job-oriented
Q383) If a teacher is cracking filthy jokes in a class and you are enable to stop him, then what will you do ?

Options:
A) persuade him/her decently not to waste their time-in filthy jokes.
B) live in isolation or change the group.
C) instruct him to mind his/her language in class.
D) be critical and remind him for the nobility of their jobs.

Answer: Option A) persuade him/her decently not to waste their time-in filthy jokes.
Q384) Which of the following is recording source of data ?

Options:
A) Books
B) Journals, Magazines and Newspapers
C) Internet clippings
D) All of these

Answer: Option D) All of these
Q385) The main purpose of evaluating listening is

Options:
A) to accept or reject an idea given to the listener
B) to evaluate the speaker’s credibility and personality
C) Both (a) and (b)
D) All of these

Answer: Option C) Both (a) and (b)
Q386) Which will be the missing term in the following sequence : 0 , 3, 8 , 15 , 24 , 35 , ? 63 , 80 , 99.

Options:
A) 48
B) 49
C) 64
D) 36

Answer: Option A) 48
Q387) If BOY is coded as ACNPXZ and COW as BDNPVX then how will you code LIFE ?

Options:
A) KMHJEGDF
B) LMGHEGDF
C) LMHJGEFD
D) None of these

Answer: Option A) KMHJEGDF
Q388) INSAT- 1 series was procured from

Options:
A) USA
B) France
C) USSR
D) Japan

Answer: Option A) USA
Q389) Winter rains in north -west India are generally associated with the phenomenon of

Options:
A) retreating monsoon
B) temperate cyclones
C) local thunderstorms
D) shift in Jet stream movement

Answer: Option A) retreating monsoon
Q390) The colour of yellow sea is such on a account of

Options:
A) industrial pollution
B) peculiar types of phytoplankton growing there.
C) loess brought by Hwang-ho river.
D) high sulphur content in the bottom rocks

Answer: Option C) loess brought by Hwang-ho river.
Q391) All of the following tend to erode local control of education in favour of national control, except the

Options:
A) National Science Foundation
B) National Institute of Mental Health
C) College Entrance Examination Board
D) National Defence Education Act

Answer: Option B) National Institute of Mental Health
Q392) The teacher has been glorified by the phrase “Friend, philosopher and guide” because

Options:
A) He has to play all vital roles in the context of society
B) He transmits the high value of humanity to students
C) He is the great reformer of the society
D) He is a great patriot

Answer: Option B) He transmits the high value of humanity to students
Q393) A teacher’s major contribution towards the maximum self-realization of the student is affected through

Options:
A) Constant fulfilment of the student’s needs
B) Strict control of class-room activities
C) Sensitivity to students’ needs, goals and purposes
D) Strict reinforcement of academic standards

Answer: Option C) Sensitivity to students’ needs, goals and purposes
Q394) Which of the following sampling method is appropriate to study the prevalence of AIDS among male and female in India in 1976, 1986, 1996 and 2006 ?

Options:
A) Cluster sampling
B) Systematic sampling
C) Queen sampling
D) Stratified random sampling

Answer: Option D) Stratified random sampling
Q395) Teacher’s primary responsibility lies in

Options:
A) planning educational experiences
B) implementing policies
C) keeping students record
D) All of the above

Answer: Option A) planning educational experiences
Q396) Which of the following is/are the examples of qualitative variable ?

Options:
A) Religion and Caste
B) Sex
C) Both (a) and (b)
D) None of these

Answer: Option C) Both (a) and (b)
Q397) In case of equal emoluments. The best profession is that of

Options:
A) Teacher
B) Doctor
C) An Engineer
D) Research Workers

Answer: Option A) Teacher
Q398) Which one of the following is true about the communication ?

Options:
A) It is dynamic in nature
B) It is constantly changing
C) It is shifting in response to the overall situation
D) All of the above

Answer: Option D) All of the above
Q399) Which of the following methods of communication would be most effective in classroom?

Options:
A) Lecture method
B) Multimedia method
C) Presenting written matter with the Lectures
D) Presenting written notes

Answer: Option B) Multimedia method
Q400) Intimate communication comes under the heading of

Options:
A) intrapersonal communication
B) interpersonal communication
C) group communication
D) None of these

Answer: Option B) interpersonal communication

One Response

  1. swapneswar

Leave a Reply