CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 19 (Q361-Q380)

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 19 (Q361-Q380)

Q361) Sharavati Hydro-electric Project is located in

Options:
A) Odisha
B) Tamil Naidu
C) Andhra Pradesh
D) Karnataka

Answer: Option D) Karnataka

Q362) Feedback system is weakest in which of the following?

Options:
A) Interpersonal Communication
B) Intrapersonal Communication
C) Group Communication
D) Mass Communication

Answer: Option D) Mass Communication

Q363) Which one of the following is different from the other three ?

Options:
A) Venus
B) Jupiter
C) Uranus
D) Neptune

Answer: Option A) Venus

Q364) What is the full form of IUCN ?

Options:
A) Indian Universal Centre of Nature
B) International Union for Conservation of Nature and Natural Resources
C) Indian Union for Conservation of Nature
D) Interaction Union for Consumption of Natural Resources

Answer: Option B) International Union for Conservation of Nature and Natural Resources

Q365) ………… are self replicating malicious code independent of the action of the user but slow down the processes on entering a network.

Options:
A) Viruses
B) Worm
C) Trojan Horse
D) None of these

Answer: Option A) Viruses

Q366) India’s first Defence University is set up in

Options:
A) Haryana
B) Delhi
C) Punjab
D) Uttar Pradesh

Answer: Option A) Haryana

Q367) Which of the following Institutes is situated in Karikudi (Tamil Nadu)?

Options:
A) Central Electro Chemical Research Institute
B) Central Marine Fish Research Institute
C) Central Plantation Crop Research Institute
D) None of these

Answer: Option A) Central Electro Chemical Research Institute

Q368) RAM means :

Options:
A) Random Access Memory
B) Rigid Access Memory
C) Rapid Access Memory
D) Revolving Access Memory

Answer: Option A) Random Access Memory

Q369) Which one of the following is appropriate for natural hazard mitigation?

Options:
A) International AID
B) Timely Warning System
C) Rehabilitation
D) Community Participation

Answer: Option B) Timely Warning System

Q370) The great Indian Bustard (Ardeotis nigriceps) bird is found in

Options:
A) Thar Desert of India
B) Coastal regions of India
C) Temperate Forests in the Himalaya
D) Tarai zones of the Himalayan Foot

Answer: Option A) Thar Desert of India

Q371) Which one of the following is a primary task of a teacher?

Options:
A) To teach the prescribed curriculum.
B) To stimulate and guide students learning.
C) To promote habits of conformity to adult demands and expectations
D) To provide diagnostic and remedial aid wherever desired.

Answer: Option B) To stimulate and guide students learning.

Q372) Which of the following systematically discovers relations and interaction among variables in real life situations such as school, factory, community etc ?

Options:
A) Field experiments
B) Field study
C) Survey study
D) Ex-post factor study

Answer: Option B) Field study

Q373) Which of the following is/are components of ethical research ?

Options:
A) Disclosure
B) Understanding
C) Competence
D) All of the above

Answer: Option D) All of the above

Q374) Which one of the following has the largest share in classroom communication?

Options:
A) Listening
B) Reading
C) Writing
D) Speaking

Answer: Option A) Listening

Q375) “mm-hmm” is a type of ……………. Feedback

Options:
A) ambiguous
B) positive
C) negative
D) Either (a) or ( c )

Answer: Option A) ambiguous

Q376) Hour is related to ‘second’ in the same four

Options:
A) Bodhgaya
B) Secondary
C) Primary
D) Intermediary

Answer: Option C) Primary

Q377) Which of the following is a job of DNS ?

Options:
A) Name display
B) File transfer
C) IP address display
D) None of these

Answer: Option C) IP address display

Q378) What is bio chore?

Options:
A) A unit of vegetation having uniformity of life form
B) A unit of vegetation having same type of climate
C) A unit of vegetation having large tree
D) A unit of vegetation having grass land

Answer: Option A) A unit of vegetation having uniformity of life form

Q379) National Anthem ‘ Jan-gana-man’ was composed by

Options:
A) Madam Cama
B) Surendranath Chatterji
C) Bankimchandra Chatterji
D) Rabindranath Tagore

Answer: Option D) Rabindranath Tagore
Q380) Universities having central campus for imparting education are called :

Options:
A) Central Universities
B) Deemed Universities
C) Residential Universities
D) Open Universities

Answer: Option B) Deemed Universities


2 Comments

  1. nagarani
  2. shweta

Leave a Reply