CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 9 (Q161-Q180)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 9
Q161) Which of the following statements is correct?
Options:
A) An increase in the production of machines increases the organisational efficiency of the economy.
B) Better economic organisation leads to a more efficient use of machines
C) Better economic organisation leads to a more efficient use of machines.
D) Machines produce money leading to an increase in productivity of the economy.
Answer: Option C) Better economic organisation leads to a more efficient use of machines.
Q162) Which of the following dams is not on Narmada river?
Options:
A) Indira Sagar Project
B) Jobat Project
C) Maheshwar Hydel Power Project
D) Koyna Power Project
Answer: Option D) Koyna Power Project
Q163) Nano knowledge city is being established at
Options:
A) Jaipur
B) Hyderabad
C) Bangalore
D) Chandigarh
Answer: Option C) Bangalore
Q164) 76.54.32.98.?
Options:
A) 23
B) 44
C) 43
D) 33
Answer: Option C) 43
Q165) The system file of an operating system is
Options:
A) ASM
B) COM
C) DOT
D) pdf
Answer: Option B) COM
Q166) Which of the following is correct statement?
Options:
A) Computers can be used for diagnosing the difficulty of a student in learning a subject
B) Psychological testing can be done with the help of computer provided a software is available
C) A set of instructions is called a programme
D) All the above
Answer: Option D) All the above
Q167) In which year the University Grants Commission was established ?
Options:
A) 1948
B) 1944
C) 1953
D) 1960
Answer: Option C) 1953
Q168) A message is
Options:
A) what is actually transmitted
B) what a receiver actually receives
C) what a communication actually produces
D) None of these
Answer: Option B) what a receiver actually receives
Q169) Which of the following can generate Tsunami?
Options:
A) Earthquake
B) Nuclear bomb testing
C) Meteorite impact
D) All of these
Answer: Option D) All of these
Q170) Which of the following methods of teaching encourages the use of maximum senses?
Options:
A) Problem-solving method
B) Laboratory method
C) Self-study method
D) Team teaching method
Answer: Option B) Laboratory method
Q171) The important pre-requisites of a researcher in sciences, social sciences and humanities are
Options:
A) laboratory skills, records, supervisor, topic
B) Supervisor, topic, critical analysis, patience
C) archives, supervisor, topic, flexibility in thinking
D) topic, supervisor, good temperament, pre-conceived notions
Answer: Option B) Supervisor, topic, critical analysis, patience
Q172) Which of the following is a product of learning?
Options:
A) Maturation
B) Intelligence
C) Skills
D) Forgetness
Answer: Option C) Skills
Q173) UNO has fixed the target for ‘Education for All’ till the year
Options:
A) 2013
B) 2012
C) 2015
D) 2013
Answer: Option C) 2015
Q174) A channel is
Options:
A) medium, which carries the message
B) an agent who which reacts on the behalf of receiver
C) an agent who encoded/decoded the receiver
D) All of the above
Answer: Option A) medium, which carries the message
Q175) Data is computerized to
Options:
A) meet the business requirement
B) to increase the integrity value of the data
C) to ensure optimal utilization of resources
D) modularity
Answer: Option C) to ensure optimal utilzation of resources
Q176) An atom bomb is based on the principle of
Options:
A) nuclear fusion
B) nuclear spallation
C) nuclear fission
D) None of these
Answer: Option C) nuclear fission
Q177) Color cards are used for
Options:
A) Monitors
B) CPU
C) Video graphics
D) All of these
Answer: Option A) Monitors
Q178) In a certain code. ROUNDS is written as RONUDS. How will PLEASE will be written in the same code:
Options:
A) L P A E S E
B) P L A E S E
C) L P A E E S
D) P L A S E E
Answer: Option B) P L A E S E
Q179) Freedom of Speech
Options:
A) has been guaranteed by the constitution.
B) has not been expressly guaranteed by the constitution
C) has been given only to selected institutions.
D) None of these
Answer: Option B) has not been expressly guaranteed by the constitution
Q180) A good communicator is the one who offers to his audience:
Options:
A) plentiful of information
B) a good amount of statistics
C) concise proof
D) repetition of facts
Answer: Option A) plentiful of information

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.