CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 8 (Q141-Q160)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 8
Q141) This Methodology Trains The Child To Search Facts, Rules And Principles Led By His Own Efforts, Organize The Set Of Knowledge Gained And Delineate General Rule. The Aforesaid Statement Is About Which Of The Following Methodology Of Teaching?
Options:
A) Montessori
B) Kindergarten
C) Heuristic
D) Playway
Answer: Option C) Heuristic
Q142) While Dealing With Juvenile Delinquents A Teacher Should
Options:
A) Play Them Filthy Jokes.
B) Talks With Them Frankly And Guide And Channelize
C) Complain To The Principal Against Them
D) None Of These
Answer: Option B) Talks With Them Frankly And Guide And Channelize
Q143) Which Of The Following Is A Disadvantage Of Teaching Machine?
Options:
A) The Insurance Of Attention
B) Their Universal Use For Different Kinds Of Programmes
C) The Tracking Of Errors
D) All Of These
Answer: Option A) The Insurance Of Attenion
Q144) The Greatest Important Cause Of Failure In The Beginning For A Teacher Lies In The Area Of :
Options:
A) Interpersonal Relationship
B)Verbal Ability
C) Knowledge Of The Teacher
D) Light-Handling Of The Student
Answer: Option A) Interpersonal Relationship
Q145) The Best Way To Reacty To A Wrong Answer Given By A Student Is :
Options:
A) To Scold Him For Not Having Learnt The Lesson
B) To Explain Why The Answer Is Wrong
C) To Ask Another Student To Give The Correct Answer
D) To Ignore The Wrong Answer And Pass On The Next Question
Answer: Option B) To Explain Why The Answer Is Wrong
Q146) Which Of The Following Institutions Is Responsible For The Implementation Of Reforms In Teaching Profession?
Options:
A) University Grants Commission.
B) National Council For Teacher’S Education
C) National Council For Educational Research And Training
D) National Institute Of Educational Planning And Administration.
Answer: Option D) National Institute Of Educational Planning And Administration.
Q147) A Serious Minded Teacher As A Rule:
Options:
A) Allows The Mistakes To Be Committed And Explains How To Minimise Those Mistakes
B) Never Allows Mistakes On The Part Of His Students
C) Takes All Precaution So That Students Never Commit Mistakes
D) Should Mildly Punish Studetns Who Commit Mistakes
Answer: Option A) Allows The Mistakes To Be Committed And Explains How To Minimise Those Mistakes
Q148) One Of Your Student Is Too Poor To Buy A Book. How Will You Help Him?
Options:
A) You Will Purchase The Book.
B) You Will Collect A Fund From Others For This Purpose.
C) You Will Provide The Books From Library.
D) You Will Request The Institute Administration To Make A Policy For Helping Such Students.
Answer: Option C) You Will Provide The Books From Library.
Q149) Objective Type Questions Are Not Helpful In Testing
Options:
A) Student’S Knowledge Level Of Subject Matter.
B) Student’S Ability To Describe And Explain Things.
C) Student’S Ablity Of Writing And Expression.
D) All Of The Above
Answer: Option D) All Of The Above
Q150) Which Of The Following Is Responsible For Uniformity In Curriculum At Higher Level In India?
Options:
A) University Grants Commission.
B) National Council For Educational Research And Training
C) Human Resource Development Ministry.
D) All India Council For Technical Education.
Answer: Option A) University Grants Commission.
Q151) The Function Of A Teacher Is In The Order Of :
Options:
A) Guiding The Child, Helping Him Towards Progress And Evaluation
B) Checking Homework, Guiding Him And Assigning Further Task
C) Both (A) And (B)
D) None Of These
Answer: Option A) Guiding The Child, Helping Him Towards Progress And Evaluation
Q152) Classroom Discipline Can Be Maintained Effectively By:
Options:
A) Knowing The Cause Of Indiscipline And Handling It With Stern Hand
B) Providing A Programme Which Is According To Need And Interest Of Pupils
C) By Giving Punishment For Even Smallest Sins
D) None Of These
Answer: Option B) Providing A Programme Which Is According To Need And Interest Of Pupils
Q153) The first important step in teaching is
Options:
A) planning of representation of topic or subject.
B) organizing the background of students for the subject
C) organizing the material to be taught
D) knowing th background of students
Answer: Option D) knowing th background of students
Q154) Kindergarten (KG) system of education is indebted to
Options:
A) Dewey
B) Froebel
C) Plato
D) Spencer
Answer: Option B) Froebel
Q155) Which of the following can be the effect of meterorite impact?
Options:
A) Massive earthquake
B) Dust in atmosphere
C) Widespread wildfire
D) All of these
Answer: Option D) All of these
Q156) Central Soil Salinity Research Institute is situated at
Options:
A) Kasargod
B) Karnal
C) Gulmarg
D) Gwalior
Answer: Option B) Karnal
Q157) Which satellite channel uses the adline, Knowing is everything ?
Options:
A) BBC World
B) Star
C) Sony
D) Zee
Answer: Option A) BBC World
Q158) One of your colleagues is living in your locality but you have no affinity with him, the reason may be
Options:
A) his selfishness
B) his religious faith
C) his social rejection
D) his miserable behaviour and rural background
Answer: Option A) his selfishness
Q159) A researcher wants to study the future of the Congress-I in India. For the study which tool is most appropriate for him?
Options:
A) Questionnaire
B) Schedule
C) interview
D) Rating scale
Answer: Option A) Questionnaire
Q160) Find the odd man out of following group?
Options:
A) JLMK
B) PRSQ
C) RUTS
D) NOPM
Answer: Option C) RUTS

Show Comments

4 Comments

  1. A.sadananda Reddy
    • Admin
      • uma
  2. Amit Lahoti

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.