CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 7 (Q121-Q140)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 7
Q121) The Test On The Basis Of Which A Teacher Takes Decision About The Students Is Known As
Options:
A) Performance Test
B) Institutional Test
C) Revision Test
D) Instructional Test
Answer: Option A) Performance Test
Q122) In Your Institution, A Debate Test Would Be Held Shortly Then How Would You Support Your Students?
Options:
A) By Writing The Debate
B) You Would Tell Students How To Write A Debate
C) You Will Tell Students Where To Consult For Literature
D) None Of These
Answer: Option C) You Will Tell Students Where To Consult For Literature
Q123) Which Of The Following Is Wrongly Matched?
Options:
A) Froebel — Progressivism
B) Dewey — Pragmatism
C) Skinner — Gestalt
D) Herbart — Apperception
Answer: Option C) Skinner — Gestalt
Q124) How Can Students In A Class Be Made Attentive?
Options:
A) By Speaking Loudly In The Class
B) By Preparing Your Lecture Properly
C) By Creating Curiosity In Students
D) By Wearing Special Types Of Clothes
Answer: Option C) By Creating Curiosity In Students
Q125) A Teacher Can Get Important Place In Society If He
Options:
A) Performs The Role Of An Active Member The Political Party In Power
B) Is Scholar And In Power
C) Participates Actively In Social Activities
D) Performs His Responsibility Honestly
Answer: Option D) Performs His Responsibility Honestly
Q126) If The Principal Of Your Institution Is Not Satisfied With Your Performance And Charge You With The Act Of Negligence Of Duties, How Would You Behave With Him?
Options:
A) You Would Take Revenge By Giving Physical And Agony To Him.
B) You Would Neglect Him.
C) You Would Take A Tough Stand Against The Changes.
D) You Would Keep Yourself Alert And Make His Efforts Unfruitful.
Answer: Option D) You Would Keep Yourself Alert And Make His Efforts Unfruitful.
Q127) Which Of The Following Can Be Termed As Most Import Task In Teaching Among The Given?
Options:
A) Directing Students In Development Pf Experiences.
B)Making Monthly Reports And Maintaining Records.
C) Making Assignments And Checking Worksheets.
D) All Of The Above
Answer: Option A) Directing Students In Development Pf Experiences.
Q128) If Your Own Son Is In Your Class. How Will You Behave With Your Students In Comparison To Your Son?
Options:
A) Just Like Your Own Son.
B) Equal Treatment Is Not Possible To All The Students.
C) Repressed Treatment.
D) It Is Better To Lend Them A Free Hand.
Answer: Option A) Just Like Your Own Son.
Q129) The Criteria For Grading Should Be
Options:
A) The Material Is Covered In An Accurate Manner.
B) The Writing Communicates Clearly And Effectively.
C) Is There Any Originality In The Submitted Work.
D) All Of These.
Answer: Option D) All Of These.
Q130) Verbal Guidance Is Least Effective In Teaching
Options:
A) Attitude
B) Concepts And Facts
C) Relationship
D) Skills
Answer: Option D) Skills
Q131) The Adage Of Maintaining Good Relations With Others Is
Options:
A) Sycophancy
B) Kaleidoscopic Personality
C) Attractive Features And Mental Make Up
D) Control Over Emotion
Answer: Option C) Attractive Features And Mental Make Up
Q132) Which Is Most Favorable For Education?
Options:
A) Social Class
B) Social Mobility
C) Social Stratification
D) Caste
Answer: Option C) Social Stratification
Q133) Which Of The Following Is Most Important For Effective Learning In Classroom?
Options:
A) Teacher’S Ability To Create And Maintain Inappropriate Responses
B) Provide Immediate Feedback
C) Do Not Provide Unconstructive Comments For Evaluating Activities
D) All Of These
Answer: Option D) All Of These
Q134) Which Of The Following Is The Educational Implicatio Of The Of The Learning Process?
Options:
A) Memory
B) Interest
C) Curiosity And Level Of Aspiration Are Motivating Factors According To Berlyne.
D) All Of These
Answer: Option D) All Of These
Q135) Use Of Telecast Materials.
Options:
A) Enhances Concentration And Learning.
B) Reduces The Burden Of The Teacher.
C) Increases Retention Power.
D) All Of These
Answer: Option A) Enhances Concentration And Learning.
Q136) Which One Of The Following Languages Can Be The Best Medium Of Instruction At Primary Level?
Options:
A) National Language(Hindi)
International Language(English)
C) Regional Language
D) Mother Tongue
Answer: Option D) Mother Tongue
Q137) Allof The Following Are The Characteristic Features Of An Effective Teacher Except
Options:
A) Emphasis Upon Standards
B) Emphasizing Group Discussion For The Purpose Of Clarifying The Objectives
C) Emphasis Upon The Quick Control Of Problematic Situations.
D) Differential Treatment Meted Out To Students Of His Class.
Answer: Option C) Emphasis Upon The Quick Control Of Problematic Situations.
Q138) Which One Of The Following Should A Teacher Adopt In His Lecture In A Class?
Options:
A) Precise And Low Tone.
B) Elongated Tone.
C) Precise And High Tone.
D) Moderate Tone.
Answer: Option A) Precise And Low Tone.
Q139) Which Of The Following Is True About Micro Teaching?
Options:
A) It Is The Following With Video Recording Of Lessons.
B) It Is A Teacher Education Technique Allowing Teacheres To Apply Clearly Defined Teaching Goals.
C) It Is Scaled Down Teaching Encounters In Class Size And Class Time.
D) All Of These
Answer: Option D) All Of These
Q140) If Students Are Not Able To Follow Your Lectures What Will You Do First?
Options:
A) You Will Make Your Lecture More Easy.
B) You Will Try To Know The Cause And Find The Right Solution For That.
C) You Will Start Giving Examples To Them.
D) None Of These
Answer: Option B) You Will Try To Know The Cause And Find The Right Solution For That.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.