CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 6 (Q101-Q120)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 6
Q101) Who said that members of the same species are not alike?
Options:
A) Darwin
B) Herber
C) Best
D) Good
Answer: Option A) Darwin
Q102) Certificate for copy right waiver is generally given in
Options:
A) thesis writing
B) paper
C) article
D) books
Answer: Option A) thesis writing
Q103) Logic of induction is very close to
Options:
A) logic of sampling
B) logic of observation
C) logic of controlled variables
D) None of these
Answer: Option A) logic of sampling
Q104) If Majority Of Students In Your Class Are Weak You Should
Options:
A) Not Care About Intelligent Students.
B) Keep Your Speed In Teaching Fast So That Students Compreshension Level May Increase.
C) Keep You Teaching Slow.
D) Keep Your Teaching Slow Along With Some Extra Guidance To Bright Pupils.
Answer: Option D) Keep Your Teaching Slow Along With Some Extra Guidance To Bright Pupils.
Q105) The Professional Requirements Of A Teacher As Explained In The Unesco Publication Is /Are
Options:
A) Mastery Over The Subject And Competency For Teaching
B) Innovativeness In Approach And Teaching Strategies
C) Justice To The Profession
D) All Of The Above
Answer: Option D) All Of The Above
Q106) Some Students Are Weak In Studies. What Will Be Your Attitude Towards Them?
Options:
A) Strict
B) Lenient
C) Liberal
D) Lovable
Answer: Option A) Strict
Q107) If A Teacher Is Not Able To Answer The Question Of A Pupil He Should
Options:
A) Say That He Will Answer After Consultation
B) Rebuke The Pupil
C) Say That Question Is Wrong
D) Feel Shy Of His Ignorance
Answer: Option A) Say That He Will Answer After Consultation
Q108) An Individual’S Ability To Learn Is
Options:
A) Acquired
B) Teachers
C) Elders
D) None Of These
Answer: Option C) Elders
Q109) How Will You Demonstrate Your Impartial Behavior?
Options:
A) By Maintaining High Self Esteem And Egoistic Behaviour.
B) By Making Own Behaviour More Balanced And Fair.
C) By Assaulting A Teacher.
D) By Criticizing The Teacher Community.
Answer: Option B) By Making Own Behavior More Balanced And Fair.
Q110) A Teacher Who Is Not Able To Draw The Attention Of His Studetns Should
Options:
A) Evaluate His Teaching Method And Improve It.
B) Resign From The Post.
C) Find Fault In His Pupils.
D) Start Dictating
Answer: Option A) Evaluate His Teaching Method And Improve It.
Q111) Of Great Importance In Determining The Amount Of Transference That Occurs In Learning Is The
Options:
A) IQ Of Teacher
B) Knowledge Of The Teacher
C) Use Of Appropriate Elements
D) Presence Of Identical Elements
Answer: Option A) IQ Of Teacher
Q112) Democracy In The Classroom Is Best Reflected Through
Options:
A) Allowing Students Freedom To The Observance Of Classroom Rules And Regulations.
B) You Will Justify That Most Of The Female Students Are More Sincere Towards Their Studies Than Male Students.
C) You Will Justify To The Male Students That It Is Difficult For You Refuse The Request Made By Female Students
D) None Of These
Answer: Option B) You Will Justify That Most Of The Female Students Are More Sincere Towards Their Studies Than Male Students.
Q113) For Knowledge Lessons
Options:
A) Glover’S Scheme Is Used
B) Herbart’S Five-Stage System Is Used
C) Garry’S Scheme Is Used
D) None Of These
Answer: Option B) Herbart’S Five-Stage System Is Used
Q114) What Can A Teacher Do To Develop Integrated Personalities Of His Pupil?
Options:
A) Children Should Be Encouraged And Helped To Set Themselves Well-Defined Goals And Objectives Which They Can Hope To Achieve.
B) They Should Be Helped To Build Their Self-Esteem To Develop A Sense Of Worthiness And Positive Ego Image.
C) Life In Schools Should Be So Planned That Children Are Able To Express Themselves Fully.
D) All Of These
Answer: Option D) All Of These
Q115) Of The Following Objectives Of An Elementary Music Programme The One Of Lowest Priority Is
Options:
A) To Expose Children To A Variety Of Musical Compositions.
B) To Prepare Children For Wise Use Of Leisure Time.
C) To Develop A Group Of Performers For Hiliday Assemblies.
D) To Provide Children With Emotion Outlets.
Answer: Option C) To Develop A Group Of Performers For Hiliday Assemblies.
Q116) A Backward Child Is A Slow Learner. He Does Not Respond Satisfactorily To The Ordinary School Curriculum And To The Usual Methods. The Causes Of This Phenomena Are
Options:
A) Poor Intellectual Ability And Low Intelligence
B) Physical Defects And Diseases
C) Emotional Disturbance
D) All Of The Above
Answer: Option D) All Of The Above
Q117) You Are A Teacher Of Literature. A Chapter Of A Book Deals With A Biography Of A Scientist And His Works. In This Situation, What Would You Do With Chapter?
Options:
A) You Would Ask The Students To Read Themselves.
B) You Would Request The Science Teachere, To Teach This Chapter To The Students.
C) You Would Consult Other Books Concerning With The Scientist And Then Teach The Lesson To Student.
D) Any One Of Them.
Answer: Option C) You Would Consult Other Books Concerning With The Scientist And Then Teach The Lesson To Student.
Q118) While Delivering Lecture If There Is Some Disturbance In The Class, Then A Teacher Should
Options:
A) Keep Quiet For A While And Then Go On.
B) Not Bother Of What Is Happening In The Class.
C) Punish Those Causing Disturbance.
D) All Of These
Answer: Option A) Keep Quiet For A While And Then Go On.
Q119) Which One Is Not The Objective Of Special Education?
Options:
A) To Pursue Those Curricular Matters That Strategically Determine Effective Living For Specific Type Of Handicapped Children.
B) To Develop Motivational Patterns In The Handicapped That Will Produce Achievements.
C) To Develop Realistic Self-Concept In Handicapped Children.
D) All Of These
Answer: Option D) All Of These
Q120) The Introduction Of Career Courses In Schools And Colleges Aims At
Options:
A) Developing The Ability To Make The Intelligent Choice Of Jobs.
B) Providing Professional Knowledge To Students.
C) Increasing G.K. In Students.
D) All Of The Above
Answer: Option B) Providing Professional Knowledge To Students.

Show Comments

3 Comments

  1. Kashifa khan
  2. Arshad
  3. anithasuseelan.s

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.