CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 5 (Q81-Q100)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 5
Q81) UGC was established in
Options:
A) 1966
B) 1953
C) 1946
D) 1986
Answer: Option B) 1953
Q82) President can be removed on the charges of violating the constitution by
Options:
A)No-confidence motion
B) Impeachment
C) Electoral College of legislative Assemblies
D) Prime Minister
Answer: Option B) Impeachment
Q83) The time of gap between two sessions of Parliament is not more than
Options:
A) 180 days
B) 120 days
C) 150 days
D) 90days
Answer: Option A) 180 days
Q84) Indian Institute of Natural Resins and Gums (Formerly Indian Lac Research Institute) is at ———
Options:
A) Lucknow
B) Kolkata
C) Ranchi
D) New Delhi
Answer: Option C) Ranchi
Q85) Discussion Method can be used when :
Options:
A) The topic is very difficult
B) The topic is easy
C) The topic is difficult
D) All of the above
Answer: Option A) The topic is very difficult
Q86) which of the following is a teaching aid?
Options:
A) Working Model of Wind Mill
B) Tape Recorder
C) 16 mm Film Projector
D) All of the above
Answer: Option D) All of the above
Q87) The main aim of teaching is :
Options:
A) To develop only reasoning
B) To develop only thinking
C) Both (a) and (b)
D) To give information
Answer: Option C) Both (a) and (b)
Q88) The quality of teaching is reflected :
Options:
A) By the attendance of students in the class
B) By the pass percentage of students
C) BY the quality of questions asked by students
D) By the duration of silence maintained in the class
Answer: Option C) BY the quality of questions asked by students
Q89) The present annual examination system:
Options:
A) promotes rote learning
B) does not promote good study habits
C) does not encourage students to be regular in class
D) All of the above
Answer: Option D) All of the above
Q90) A college wants to give training in use of Statistical Package for Social Sciences (SPSS) to researchers. For this the college should organise :
Options:
A) Conference
B) Seminar
C) Workshop
D) Lecture
Answer: Option C) Workshop
Q91) Which of the following is NOT the characteristic of a research ?
Options:
A) Research is systematic
B) Research is not a process
C) Research is problem oriented
D) Research is not passive
Answer: Option B) Research is not a process
Q92) Which of the following statement is correct ?
Options:
A) Discoveries are researches
B) Researches lead to discovery
C) Invention and Reasearch are related
D) None of the above
Answer: Option B) Researches lead to discovery
Q93) Which of the following statement is correct ?
Options:
A) In research, objectives can be worded in question form.
B) In research, objectives can be worded in statement form.
C) Objectives are to be stated in Chapter I of the Thesis
D) All of the above
Answer: Option D) All of the above
Q94) If a girl student requests you to collect her posts at your address what would you like to do in this case?
Options:
A) You would not give permission as it is against your own principles
B) You will never allow her suspecting a foul game
C) As a teacher you will allow her
D) You will permit her because you may get in touch with her.
Answer: Option C) As a teacher you will allow her
Q95) If a student is constantly rubbing his eyes and is unattentive during blackboard work, he is having
Options:
A) adjustment problem
B) hearing problem
C) visual problem
D) All of the above
Answer: Option C) visual problem
Q96) The professional requirement of a teacher as explained in the UNESCO publication is/are
Options:
A) mastery over the subject and competency for teaching
B) innovativeness in approach and teaching strategies
C) justice to the profession
D) All of the above
Answer: Option D) All of the above
Q97) Kindergarten (KG)system of education is indebted to
Options:
A) Dewey
B) Froebel
C) Plato
D) Spencer
Answer: Option B) Froebel
Q98) which of the following must be the qualities of teacher except?
Options:
A) Patience and tolerance
B) Sweet, polite and clear voice
C) Superstitions
D) Good communication skill
Answer: Option C) Superstitions
Q99) If in a reserach independent variables cannot be manipulated then it is known as
Options:
A) Experimental Research
B) Non-experimental Research
C) Pure or Fundamental Research
D) Exploratory Research
Answer: Option B) Non-experimental Research
Q100) Which of the following is not a characteristic of research ?
Options:
A) Systematic
B) Objective
C) Logical
D) Perspective
Answer: Option D) Perspective

Show Comments

One Response

  1. Manju saxena

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.