CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 4 (Q61-Q80)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 4
Q61) Which of the following is not a part of Information?
Options:
A) logical
B) formal
C) impersonal
D) perception
Answer: Option D) perception
Q62) Bright Light in classroom is a type of ——– Barrier.
Options:
A) physical distraction
B) emotional distraction
C) channel
D) none of these
Answer: Option A) physical distraction
Q63) Close Circuit Television CCT is useful
Options:
A) only for a restricted audience residing at a particular place.
B) for large group communication
C) only for poor students of the class
D) None of these
Answer: Option A) only for a restricted audience residing at a particular place.
Q64) All are the examples of the media of two way communication except
Options:
A)public meeting
B) padyatra
C) street plays
D) procession and rallies
Answer: Option C) street plays
Q65) Genuine : Authentic : : Mirage : ?
Options:
A) Illusion
B) Image
C) Hideout
D) Reflection
Answer: Option A) Illusion
Q66) Find out the number that does not belong to the group for lack of common property.
169,289,361,442,484,729.

Options:
A) 484
B) 442
C) 361
D) 289
Answer: Option B) 442
Q67) 1,1,2,6,24,?,720
Options:
A) 100
B) 104
C) 108
D) 120
Answer: Option D) 120
Q68) Find the odd one out
Options:
A) Sucheta Kriplani
B) J.Jayalatitha
C) Padmaja Naidu
D) Mayawati
Answer: Option C) Padmaja Naidu
Q69) If in a certain code, BEAT is coded as GIDV What is the code of SOUP?
Options:
A) XSXR
B) XSSR
C) XXXR
D) WXYR
Answer: Option A) XSXR
Q70) All students are not geniuses concludes that
Options:
A) many students are not genius
B) all geniuses are students
C) no student is genius
D) None of these
Answer: Option A) many students are not genius
Q71) World’s first man in space was
Options:
A)Neil Armstrong
B)Yuri Gagarin
C)Kalpna Chawla
D) Edwin Eldrin
Answer: Option B)Yuri Gagarin
Q72) Using antivirus software is a
Options:
A) detective measure
B) preventive measure
C) corrective measure
D) All of the above
Answer: Option D) All of the above
Q73) Data in a computer can be represented as
Options:
A) hexadecimal
B) decimal
C) binary
D) All of the above
Answer: Option C) binary
Q74) which of the following is used to append a digital signature?
Options:
A) Public key
B) Private key
C) Digital key
D) none of these
Answer: Option B) Private key
Q75) The area covered by forest in India is about
Options:
A) 46%
B) 33%
C) 23%
D) 21%
Answer: Option D) 21%
Q76) Ozone layer depletion is mainly due to
Options:
A) CFC
B) carbon monoxide
C) carbon dioxide
D) methane
Answer: Option A) CFC
Q77) which of the following is long term effect (tertiary effect) of flooding?
Options:
A) Increase in corruption
B) Destruction of wild life habitat
C) Sediment deposition
D) All of the above
Answer: Option D) All of the above
Q78) Benefits of computer are that
Options:
A) they are accurate
B) they are intelligent
C) they are machine
D) None of these
Answer: Option A) they are accurate
Q79) Fire balls are
Options:
A) very bright meteors
B) volanic eruption
C) forest fire
D) None of these
Answer: Option A) very bright meteors
Q80) Nagarjuna Sagar dam is situated on river
Options:
A) Tungabhadra
B) Cauvery
C) Krishna
D) Godavari
Answer: Option C)Krishna
Please feel free to post variations. And we highly appreciate if you could point the Correct Answer

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.