CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 3 (Q41-Q60)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 3
Q41) Which of the following is true about Modern Annual Examination System?
Options:
A) It Encourages Attaining Knowledge By Cramming.
B) It Doesn’t Encourage The Habit Of Regular Study.
C) It Doesn’t Encourage Students To Attain Their Classes Regularly.
D)All Of These
Answer: Option D)All Of These
Q42) Personalized system of education :
Options:
A) Doesn’t Inculcate A Feeling Of Socialization In Students
B) Doesn’t Inculcate A Feeling Of Competition
C) Leads To Wastage Of Time And Energy
D)All Of These
Answer: Option D)All Of These
Q43) The most important challenge before a teacher is :
Options:
A) To Maintain Discipline In The Classroom
B) To Make Students Do Their Homework
C) To Prepare Question Paper
D) To Make Teaching Learning Process Enjoyable
Answer: Option D) To Make Teaching Learning Process Enjoyable
Q44) If you are irritated and show rashness because of the inadequate behavior of another teachers , what do you think about your own behavior?
Options:
A) It Is Justified Because Behaviors Are Echo Lim.
B) Your Behavior Is Not Good Because Elders Have The Right To Behave You In This Way.
C) Your Behavior Is Also A Sign Of Maladjustment And So Try To Control Yourself When You Are Maltreated.
D)All Of These
Answer: Option C) Your Behavior Is Also A Sign Of Maladjustment And So Try To Control Yourself When You Are Maltreated.
Q45) Teacher’s professionalism means:
Options:
A) The Extent To Which A Teacher Subscribes To A Professional Code
B) A Teacher Has To Teach For The Sake Of Getting Salaries
C) A Teacher Must Have Completed Professional Teachers Training Course Before His Appointment
D)All Of These
Answer: Option A) The Extent To Which A Teacher Subscribes To A Professional Code
Q46) Which one of the most fundamental of the guidance activities should be executed first?
Options:
A) Determination Of Objectives
B) Selection Of Learning Activities
C) Determination Of Learning Process
D) Selection Of Curriculum
Answer: Option D) Selection Of Curriculum
Q47) A teacher should keep his voice in the class
Options:
A) High Enough To Be Heard By Every Student Clearly
B) Loud, So That Every One Can Hear Clearly
C) Moderate
D) Sometime Low And Some Time High
Answer: Option D) Sometime Low And Some Time High
Q48) Which of the following is/are true about teaching ?
Options:
A) The Analysis And Assessment Of Teaching Provide Feedback For Further Improvement In Teaching Method.
B) It Is Highly Dominated By Communication Skill.
C) It Is A Process Not An Act.
D)All Of These
Answer: Option D)All Of These
Q49) Which of the following is/are true about teacher/teaching?
Options:
A)Teacher Should Have Control Over The Students To Maintain Peace And Order In The Class.
B) Teaching Should Be Pupil Centered Rather Than Subject Centered.
C) Teacher Should Arouse Interest Among Students About The Subject
D)All Of These
Answer: Option D)All Of These
Q50) Which of the following is true about teaching/teacher?
Options:
A) Teacher Should Work As A Leader In The Class.
B) Teacher Should Make A Lesson Plan Before Presenting Lesson In The Class.
C) Teacher Should Maintain A Democratic Atmosphere In The Class
D)All Of These
Answer: Option D)All Of These
Q51) A teacher learns maximum from
Options:
A) Principal
B) Books
C) Students
D) None of these
Answer: Option C) Students
Q52) If majority of students in your class are weak you should
Options:
A) Not care about intelligent students.
B) Keep your speed in teaching fast so that students comprehension level may increase.
C) Keep you teaching slow.
D) Keep your teaching slow along with some extra guidance to bright pupils.
Answer: Option D) Keep your teaching slow along with some extra guidance to bright pupils.
Q53) The first important step in teaching is
Options:
A) planning of reprasentation of topic or subject.
B) organizing the background of students for the subject
C) organizing the material to be taught
D) knowing the background of students
Answer: Option D) knowing the background of students
Q54) Failure of students in examination, it may be the fault of
Options:
A) teacher
B) principal
C) students themselves
D) both (a)and ( c)
Answer: Option D) both (a)and ( c)
Q55) Research is born out of
Options:
A) human curiosity
B) human requirements
C) natural incidents
D) None of these
Answer: Option A) human curiosity
Q56) Which of the following is the first step of research?
Options:
A) Identification of subject
B) Identification of nature of problem
C) Both (a) and (b)
D) None of these
Answer: Option C) Both (a) and (b)
Q57) The biochemical processes taking place in the body is known as
Options:
A) Catabolism
B) Metabolism
C) Anabolism
D) None of above
Answer: Option B) Metabolism
Q58) Hybrid computer is a combination of
Options:
A) Calculator and Laptop
B) Laptop and Abacus
C) Analog Computer and Digital Computer
D) Punch Card and Analog Computer
Answer: Option C) Analog Computer and Digital Computer
Q59) The final result of a study will be more accurate if the sample drawn is
Options:
A) taken randomly
B) fixed by quota
C) representative to the population
D) purposive
Answer: Option C) representative to the population
Q60) Noise is known as
Options:
A) transmitting barrier
B) receiving barrier
C) sender barrier
D) none of these
Answer: Option A) transmitting barrier
Please feel free to post variations. And we highly appreciate if you could point the Correct Answer

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.