CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 23 (Q441-Q460)

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 23 (Q441-Q460)

Q441) Which of the following standing committee of Parliament has no Member of Parliament from Rajya Sabha?

Options:
A) Hawai Island
B) Greenland
C) Kamchatka
D) None of these

Answer: Option B) Greenland
Q442) The Government of India introduced Bharat Ratna and Padmashree awards under

Options:
A) Article 18 of the constitution
B) Article 20 of the constitution
C) Article 17 of the constitution
D) Article 16 of the constitution

Answer: Option A) Article 18 of the constitution
Q443) Which opinion is not correct?

Options:
A) Education is a subject of concurrent list of VII schedule of Constitution of India
B) University Grants commission is a statutory body
C) Patent, inventions, design, copyright and trademarks are the subject of concurrent list
D) Indian Council of Social Science Research is a statutory body related to research in social sciences

Answer: Option C) Patent, inventions, design, copyright and trademarks are the subject of concurrent list
Q444) Election of Rural and Urban local bodies are conducted and ultimately supervised by

Options:
A) Election Commission of India
B) State Election Commission
C) District Collector and District Magistrate
D) Concerned Returning Officer

Answer: Option B) State Election Commission
Q445) Which of the following statement is correct?

Options:
A) Communicator should have fine senses
B) Communicator should have tolerance power
C) Communicator should be soft spoken
D) Communicator should have good personality

Answer: Option A) Communicator should have fine senses
Q446) Blacksmith is related to Anvil in the same way as surgeon is related to

Options:
A) scalpel
B) knife
C) pen
D) stethoscope

Answer: Option A) scalpel
Q447) The Directive Principles of State Policy seek

Options:
A) to establish the supremacy of the constitution
B) to curb the authoritarian rule
C) to strengthen judiciary
D) to make the constitution an instrument of social change

Answer: Option D) to make the constitution an instrument of social change
Q448) Boot is —

Options:
A) start-up of a computer
B) loading software in a computer
C) managing memory of computer
D) all of above

Answer: Option D) all of above
Q449) Yahoo messenger is an ……..

Options:
A) application
B) on line transaction
C) virtual terminal
D) all of above

Answer: Option D) all of above
Q450) Encoding is

Options:
A) the formulation of messages in the communicator’s mind
B) the formulation messages in the receiver’s mind
C) coding of whole communication process
D) None of these

Answer: Option A) the formulation of messages in the communicator’s mind
Q451) Doctor :Medicine ::Teacher 😕

Options:
A) Class
B) Lecture
C) Education
D) Students

Answer: Option C) Education
Q452) A dogma is different from a theory in respect of any one of the following?

Options:
A) Experimental verification
B) Conviction
C) Assumption
D) Acceptability

Answer: Option A) Experimental verification
Q453) Teachers who are enthusiastic in the classroom teaching

Options:
A) often lack proficiency in the subjects which stays hidden under their enthusiasm
B) simply dramatize to hold the student’s attention.
C) involve their students in the teaching learning process
D) All of these

Answer: Option C) involve their students in the teaching learning process
Q454) The most appropriate meaning of learning is

Options:
A) inculcation of knowledge
B) modification of behaviour
C) personal adjustment
D) acquisition of skills

Answer: Option B) modification of behaviour
Q455) The “Report on Currency and Finance ‘ for each of the financial year in India is published by :

Options:
A) Reserve Bank of India
B) Ministry of Finance
C) Planning Commission
D) Central Statistical Organisation

Answer: Option A) Reserve Bank of India
Q456) Generalized conclusion on the basis of a sample is technically known as :

Options:
A) statistical inference of external validity of the research
B) data analysis and interpretation
C) parameter inference
D) All of the above

Answer: Option A) statistical inference of external validity of the research
Q457) All are the examples of qualitative variables except :

Options:
A) religion and castes
B) sex
C) observation
D) interest of the subject

Answer: Option D) interest of the subject
Q458) Complete loss of memory is termed

Options:
A) Amnesia
B) Coma
C) Trauma
D) Paranesia

Answer: Option A) Amnesia
Q459) Which of the following is not an input device ?

Options:
A) Joystick
B) Scanner
C) VDU
D) Keyboard

Answer: Option C) VDU
Q460) In the study of man environment interaction, the statement of Miss Semple that “the humans are solely the product of their environment “, is :

Options:
A) An opinion
B) A prejudice
C) A fact
D) A widely accepted phenomenon

Answer: Option A) An opinion

Leave a Reply