CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 22 (Q421-Q440)

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 22 (Q421-Q440)

 

Q421) An effective communication does not require

Options:
A) change in speech pattern
B) appropriate gesture
C) mastery of content
D) handsome personality

Answer: Option D) handsome personality
Q422) DTH (Direct to Home)

Options:
A) TV communication
B) Cinema
C) Radio
D) None of these

Answer: Option A) TV communication
Q423) ELEGANCE is related to VULGARITY in the same way as GRACEFUL is related to

Options:
A) AWKWARD
B) COMELY
C) ASPERITY
D) DIRTY

Answer: Option A) AWKWARD
Q424) In a certain code language, 419 means fruit is sweet 248 means very sweet voice and 637 means eat fruit daily then 9 stands for

Options:
A) eat
B) is
C) daily
D) fruit

Answer: Option B) is
Q425) The retained profit in 2001-02 as compared to 2000-01 was

Options:
A) higher by 2.5%
B) higher by 1.5%
C) lower by 2.5%
D) lower by 1.5 %

Answer: Option D) lower by 1.5 %
Q426) Digital Subscriber Line Access Multiplexer (DSLAM) is used for

Options:
A) high speed data transfer
B) developing efficient digital network over existing one
C) accessing remote computer
D) synchronising protocols of different network

Answer: Option A) high speed data transfer
Q427) In the interior of earth

Options:
A) the temperature falls with increasing depth
B) the pressure falls with increasing depth
C) the temperature rises with increasing depth
D) pressure remains constant with varying depth

Answer: Option C) the temperature rises with increasing depth
Q428) Montreal protocol is related to

Options:
A) Ozone depletion
B) Nuclear weapons
C) Sea-bed
D) Landmines

Answer: Option A) Ozone depletion
Q429) In case of absence of both the President and the Vice President who acts as the president of the country?

Options:
A) Speaker of Lok Sabha
B) The Prime Minister
C) Chief Justice of Supreme Court
D) Minister of Home Affairs

Answer: Option C) Chief Justice of Supreme Court
Q430) Corel Draw is a popular

Options:
A) Illustration programme
B) Programming language
C) Text programme
D) None of the above

Answer: Option A) Illustration programme
Q431) If the population growth follows a logistic curve, the maximum sustainable yield :

Options:
A) is equal to half the carrying capacity/
B) is equal to the carrying capacity.
C) depends on growth rates.
D) depends on the initial population.

Answer: Option A) is equal to half the carrying capacity/
Q432) If students do not understand what is taught in the class the teacher should feel

Options:
A) terribly bored
B) to explain it in different way
C) that he is wasting time
D) pity for the students

Answer: Option B) to explain it in different way
Q433) Which of the following is a purposive sampling?

Options:
A) Random probability sampling
B) Stratified random sampling
C) Cluster sampling
D) Deliberate sampling

Answer: Option D) Deliberate sampling
Q434) The first question that a researcher interested in the applicable for statistical techniques to his problem has to ask

Options:
A) whether the data could be quantified
B) whether appropriate statistical techniques are available
C) whether analysis of data would be possible
D) whether worthwhile inferences could be drawn

Answer: Option A) whether the data could be quantified
Q435) Which of the following is not a step of research?

Options:
A) Selecting a topic
B) Framing research questions
C) Surveying the research topic
D) None of these

Answer: Option D) None of these
Q436) Which of the following provides more freedoms to the communication to interact?

Options:
A) Small group discussion
B) Using film projectors
C) Viewing countrywide classroom
D) Lecture by experts

Answer: Option A) Small group discussion
Q437) When was the All India Radio (AIR) was adopted?

Options:
A) June 8th 1936
B) July 17th 1952
C) June 17th 1935
D) July 8th 1949

Answer: Option A) June 8th 1936
Q438) Radio waves of constant amplitude can be generated with

Options:
A) filter
B) rectified
C) FET
D) oscillator

Answer: Option D) oscillator
Q439) File

Options:
A) is a collection of related records
B) is a automated processing system
C) TDM
D) None of these

Answer: Option A) is a collection of related records
Q440) What is the full form of IPCC?

Options:
A) International Panel on Climate Change
B) International Panel on Carbon Consumption
C) Intergovernmental Panel on Climate
D) None of these

Answer: Option C) Intergovernmental Panel on Climate

Leave a Reply