CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 21 (Q401-Q420)

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 21 (Q401-Q420)

 

Q401) ASCII represents ……….. Number of characters C if it is using 7 bits

Options:
A) 127
B) 256
C) 128
D) None of these

Answer: Option C) 128
Q402) Which is the biggest multipurpose project in India?

Options:
A) Nagarjuna Sagar
B) Bhakra Nangal
C) Damodar
D) Krishanraja Sagar

Answer: Option B) Bhakra Nangal
Q403) If an article is sold for Rs. 178 at a loss of 11%; what would be its selling price in order to earn a profit of 11 %?

Options:
A) Rs. 222.50
B) Rs. 267
C) Rs. 222
D) Rs220

Answer: Option C) Rs. 222
Q404) If January 1st, 2007 is Monday, what was the day on 1st January 1995?

Options:
A) Sunday
B) Monday
C) Friday
D) Saturday

Answer: Option D) Saturday
Q405) Which tree species is used for making railway sleepers?

Options:
A) Sal
B) Teak
C) Redwood
D) Sardines

Answer: Option A) Sal
Q406) The Public Accounts Committee submits its report to

Options:
A) the Speaker of Lok Sabha
B) the Comptroller and Auditor General
C) the President of India
D) the Minister of Parliamentary Affairs

Answer: Option A) the Speaker of Lok Sabha
Q407) In the following sequence find the last term. A, D, Z, E, Y, F?

Options:
A) W
B) V
C) X
D) U

Answer: Option C) X
Q408) Find the odd one out of the following

Options:
A) hockey
B) cricket
C) baseball
D) basketball

Answer: Option D) basket ball
Q409) An input operation performs two functions, they are

Options:
A) It causes an input device to physically read data, and transmits the data from the input device to an input area of CPU.
B) It causes an input device to transmits the data convert into image form.
C) It causes an input device to physically read data, transmit the data to printer.
D) None of these

Answer: Option A) It causes an input device to physically read data, and transmits the data from the input device to an input area of CPU.
Q410) Which of the following is not true about earthquake?

Options:
A) The shaking of ground is known as earthquake
B) It is a geological hazard
C) Seismic waves generated by earthquakes are invaluable for studying the interior of earth
D) Tsunami causes earthquakes

Answer: Option D) Tsunami causes earthquakes
Q411) Very small time intervals less than Nano seconds are accurately measured by the

Options:
A) Quartz clocks
B) Pulsars
C) Atomic clocks
D) White dwarfs

Answer: Option C) Atomic clocks
Q412) What is true about Lonar Lake?

Options:
A) It is a Salt Lake
B) It is a Crater Lake
C) It is a Lagoon Lake
D) It is situated in Rift Valley

Answer: Option B) It is a Crater Lake
Q413) Which broadcasting system for TV is followed in India?

Options:
A) NTSE
B) PAL
C) SECAM
D) NTCS

Answer: Option B) PAL
Q414) The biggest news agency of India is

Options:
A) PTI
B) UNI
C) NANAP
D) Samachar Bharati

Answer: Option A) PTI
Q415) The F-test

Options:
A) is essentially a two tailed test.
B) is essentially a one tailed test.
C) can be one tailed as well as two tailed depending on the hypothesis.
D) can never be a one tailed test.

Answer: Option C) can be one tailed as well as two tailed depending on the hypothesis.
Q416) To educate according to nature means

Options:
A) to come back to nature as oppose to mechanical life
B) to educate in accordance with the law of nature of human development
C) to study natural laws and apply them to educational process.
D) All of the above

Answer: Option B) to educate in accordance with the law of nature of human development
Q417) What is the full form of abbreviation HFT used in research?

Options:
A) Holzman Inkblot Test
B) Holfkins Issac Test
C) Higher Intelligence Test
D) Hinds Informative Test

Answer: Option A) Holzman Inkblot Test
Q418) In order to produce a quality of research, it depends on

Options:
A) use of high technology
B) available facilities
C) training in research methodology
D) dedication on the part of researcher

Answer: Option D) dedication on the part of researcher
Q419) In comparing the lecture and developmental lessons which one of the following is false?

Options:
A) There is more public developmental developmental lesson
B) It is more difficult to ascertain public learning in a lecture lesson
C) The lecture method is more conducive to largest class
D) Slow children derive more benefits from a lecture than brighter children do

Answer: Option D) Slow children derive more benefits from a lecture than brighter children do
Q420) Who among the following used the term “variance” for the first time?

Options:
A) J.L. Bayerd
B) J.L Murphy
C) R.A. Fisher
D) Rudi Shawn

Answer: Option A) J.L. Bayerd


Leave a Reply