CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 2 (Q21-Q40)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 2
Q21) Teachers should study the educational philosophy because
Options:
A) They Do Not Know It.
B) They Do Not Have Their Won Philosophy
C) Philosophy Is The Backbone Of All Disciplines
D) They May Improve Their Work By Clarifying Their Own Philosophy
Answer: Option D) They May Improve Their Work By Clarifying Their Own Philosophy
Q22) Why should you prefer teaching to other profession?
Options:
A) For The Service Of Humanity.
B) For Love Of Teaching
C) For Love To Young (Youth)
D) For Mastery Over The Subject Of Teaching
Answer: Option A) For The Service Of Humanity.
Q23) The best way by a teacher to introduce a new subject by
Options:
A) Giving A Broad Outline Of The Subject
B) Relating It To Daily Life Situation
C) Relating It To Previously Studied Subject Or Course Material.
D) Any Of These
Answer: Option D) Any Of These
Q24) As a teacher you should not demand your pupils which is beyond their stage of growth. If you do so, it only causes
Options:
A) Frustrations
B) Frustrations, Heighten Tension And Nervousness
C) Encouragement For More Learning
D) Both (B)And (C )
Answer: Option B) Frustrations, Heighten Tension And Nervousness
Q25) A teacher generally asks questions to his pupils during the lecture, why?
Options:
A) Are Students Listening The Lecture Attentively?
B) To Know, Which Student Is Brilliant One?
C) To Know Whether The Students Are Understanding The Lecture Or Not.
D) To Help The Students
Answer: Option C) To Know Whether The Students Are Understanding The Lecture Or Not.
Q26) A competent teacher must have a sound knowledge in right order
Options:
A) Practive, Concept, Theory And Research
B) Theory, Research, Concept And Practice
C) Concept, Theory, Practice And Research
D) Research, Practice, Concept And Theory
Answer: Option C) Concept, Theory, Practice And Research
Q27) In the final analysis, teaching must be thought of mainly as a process of
Options:
A) Asking Questions And Evaluating The Learning
B) Directing The Activities Of Pupils
C) Hearing Recitation Of Pupils
D)All Of These
Answer: Option B) Directing The Activities Of Pupils
Q28) A teacher commands prestige,authority esteem and respect. He should make use of it through suggestion. He should not try to command respect through
Options:
A) Scholarship
B) Punishing And Creating Revolting Situation
C) Experience
D) Tact
Answer: Option B) Punishing And Creating Revolting Situation
Q29) A teacher is successful only if he
Options:
A) Knows His Subject Thoroughly Well
B) Produces Cent Per Cent Result
C) Is Approachable
D) Publishes Papers In Journals Of Repute
Answer: Option A) Knows His Subject Thoroughly Well
Q30) The major responsibility with which the school personnel have been entrusted is that
Options:
A) It Harmonizes The Child’S Need And Demands Of The Society Both
B) It Makes The Child Able To Get Job
C) It Prepares The School Programme According To The Need Of The Child
D)All Of These
Answer: Option A) It Harmonises The Child’S Need And Demands Of The Society Both
Q31) One of your students wants to share his problems with you. He visits your house for the same. In such a condition ou should
Options:
A) Suggest Him To Escape From His Family.
B) Extend Necessary Co-Operation And Boost His Morale.
C) Contact The Students Parent And Solve The Problem.
D) None Of These
Answer: Option B) Extend Necessary Co-Operation And Boost His Morale.
Q32) For better interaction with the students, the teachers objective should be the
Options:
A) Equitable Distribution Of Response Time
B) Proximity
C) Affirm Or Correct Student Performance
D)All Of These
Answer: Option D)All Of These
Q33) Which of the following is quality of a teacher?
Options:
A) He Presenting The Subject Matter In An Effective Manner With Clear Explaining Leading To Better Understanding Of The Matter.
B) He Should Be Trained To Various Teaching Methodologies.
C) He Should Know The Child Psychology
D)All Of These
Answer: Option D)All Of These
Q34) In ancient education system, teachers applied some psychological principles in education especially to young child from pre-school age to adolescence. They recognize the role of
Options:
A) Gurukul Type Of Education
B) Convent System Of Schooling
C) Sense And Perception In Teaching And Learning
D)All Of These
Answer: Option C) Sense And Perception In Teaching And Learning
Q35) Recreational Reading should be
Options:
A) Reserved For The School Library Period.
B) Assigned As Homework.
C) A Responsibility Of The Home Not The School
D) An Integral Part Of Language Art Curriculum.
Answer: Option D) An Integral Part Of Language Art Curriculum.
Q36) Which characteristic from the following is least concerned with a teacher?
Options:
A) Command Over Subject Matter.
B) Respect From College Management
C) Good Rapport With The Students .
D) Effective Verbal Communication.
Answer: Option B) Respect From College Management
Q37) Which of the following statements doesn’t suit a teacher? The teacher is
Options:
A) Really Interested In Students
B) Able To Direct And Discipline Students.
C) Reluctant To Adapt Himself To New Situation
D) Enthusiastic About The Work That Teachers Do.
Answer: Option C) Reluctant To Adapt Himself To New Situation
Q38) Who can be a good teacher ? One
Options:
A) Whose Students Do Not Need To Ask Questions
B) Who Answers All The Questions Asked By Students
C) Who Never Encourages Children To Known Something Not In Curriculum.
D) Who Always Tells His/Her Students That From Where They Can Get Answers To Their Queries.
Answer: Option B) Who Answers All The Questions Asked By Students
Q39) Meaningul learning takes place when
Options:
A) Students Are Interested In Topic Taught.
B) Explanations Are Given Within Reach Of Students.
C) The New Content Being Taught Is Related To The Previous Knowledge Of The Student.
D) Students Raise Questions And Get Them Clarified.
Answer: Option A) Students Are Interested In Topic Taught.
Q40) Teachers use teaching aids for
Options:
A) Making Teaching Interesting.
B) Making Teaching With Understanding Level Of Students
C) Making Student Attentive.
D) The Sake Of Its Use.
Answer: Option B) Making Teaching With Understanding Level Of Students
Please feel free to post variations. And we highly appreciate if you could point the Correct Answer

Show Comments

3 Comments

  1. silva
  2. yash vardhan varshney
  3. Manikandan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.