CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 18 (Q341-Q360)

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 18 (Q341-Q360)

Q341) If you are doing experiments on a large group of samples which method of controlling will you adopt?

Options:
A) Elimination
B) Elimination and matching
C) Randomization
D) Matching

Answer: Option C) Randomization

Q342) Any effective communication system employs a feedback system in order to

Options:
A) make the necessary modifications in the process.
B) Understand more about the content.
C) Find faults with the sender (teacher)
D) find faults with the receiver ( the students)

Answer: Option A) make the necessary modifications in the process.

Q343) Bull is related to Drought in the same way as cow is related to ………….

Options:
A) Livestock
B) Milch
C) Farm
D) Fodder

Answer: Option B) Milch

Q344) MICR devices can read

Options:
A) letter
B) numbers
C) Both (a) and (b)
D) None of these

Answer: Option B) numbers

Q345) Pitchblende is the ore of

Options:
A) rubidium
B) francium
C) radium
D) uranium

Answer: Option D) uranium

Q346) Disputes regarding the election of Vice President are decided by

Options:
A) the Speaker
B) the President
C) the Parliament
D) the Supreme Court

Answer: Option D) the Supreme Court

Q347) DTH service was started in the year :

Options:
A) 2000
B) 2002
C) 2004
D) 2006

Answer: Option D) 2006

Q348) Which number is missing in the following series ? 2, 5, 10, 17, 26, 37, 50 ?

Options:
A) 63
B) 65
C) 67
D) 69

Answer: Option B) 65

Q349) Use of radio for higher education is based on the presumption of :

Options:
A) Enriching curriculum based instruction
B) Replacing teacher in the long run
C) Everybody having access to a radio set
D) Other means of instruction getting out-dated

Answer: Option B) Replacing teacher in the long run

Q350) If a student is absent from the classes for a long time

Options:
A) you will try to know the cause of his absence.
B) you would try to solve his problems or help him.
C) Both (a) and (b)
D) None of these

Answer: Option C) Both (a) and (b)

Q351) Who has the least chance of becoming an effective teacher?

Options:
A) One who is a strict disciplinarian.
B) One who knows his subject well.
C) One who has no interest in teaching.
D) One who teaches moral values.

Answer: Option C) One who has no interest in teaching.

Q352) Educational quality is

Options:
A) Fundamental right
B) Only a customary right
C) Only a legal right
D) None of these

Answer: Option D) None of these

Q353) Who developed the first paper for the human beings ?

Options:
A) The Babylonians
B) The Chinese
C) The Sumerians
D) The Aryans

Answer: Option B) The Chinese

Q354) Which of the following options will complete the series? AZ, GT, MN, ? , YB.

Options:
A) KF
B) RX
C) SH
D) TS

Answer: Option C) SH

Q355) In 1999-2000, the ratio of export to the import is

Options:
A) 9 : 10
B) 10 : 9
C) 14 : 15
D) 15 : 14

Answer: Option A) 9 : 10

Q356) Appropriation Act of the General Budget is

Options:
A) a Finance Bill
B) a Money Bill
C) an Ordinary Bill
D) a Constitution Amendment Bill

Answer: Option B) a Money Bill

Q357) Probability sampling implies :

Options:
A) Stratified Random Sampling
B) Systematic Random Sampling
C) Simple Random Sampling
D) All of the above

Answer: Option D) All of the above

Q358) If the radius of a circle is increased by 50 percept. Its area is increased by

Options:
A) 125 per cent
B) 100 per cent
C) 75 per cent
D) 50 per cent

Answer: Option A) 125 per cent

Q359) Which of the following is fast step of teaching ?

Options:
A) Presentation
B) Application
C) Comparison
D) Generalisation

Answer: Option B) Application

Q360) Who among the following considered hypothesis as an assumption or preposition ?

Options:
A) George H. Landenberg
B) Gorgy G. Moore
C) Stephan Hawking
D) Alber D. Nero

Answer: Option B) Gorgy G. Moore


Leave a Reply