CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 16 (Q301-Q320)

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 16 (Q301-Q320)

Q301) Which of the following is not cyclone prone area in India?

Options:
A) Orissa
B) Gujarat
C) Andhra Pradesh
D) Assam(Asom)

Answer: Option B) Gujarat

Q302) The most significant impact of volcanic eruption has been felt in the form of :

Options:
A) change in weather
B) sinking of islands
C) loss of vegetation
D) extinction of animals

Answer: Option A) change in weather

Q303) Electoral disputes arising out of Presidential and Vice-Presidential Elections are settled by

Options:
A) Election Commission of India
B) Joint Committee of Parliament
C) Supreme Court of India
D) Central Election Tribunal

Answer: Option C) Supreme Court of India

Q304) All of the following statements about a teacher are correct except that he/she is

Options:
A) a friend guide and philosopher
B) teacher that the students do not know
C) the leader in the class.
D) Changes his attitudes and behaviour according to the need of the society.

Answer: Option B) teacher that the students do not know

Q305) The quality of research is judged by the

Options:
A) experience of researcher.
B) Depth of the research.
C) Methodology followed in conducting the research.
D) Relevance of research.

Answer: Option D) relevance of research.

Q306) The study in which the investigators attempt

Options:
A) Survey Research
B) ‘Ex-post Facto’ Research
C) Historical Research
D) Summative Research

Answer: Option B) ‘Ex-post Facto’ Research

Q307) Which of the following is not created by the Act of Parliament ?

Options:
A) Atomic Energy Commission
B) Backward Class Commission
C) University Grants Commission
D) Railway Board

Answer: Option D) Railway Board

Q308) Micro teaching is most effective for the student-teacher :

Options:
A) during the practice-teaching
B) after the practice- teaching
C) before the practice-teaching
D) None of these

Answer: Option B) after the practice- teaching

Q309) The VIRUS is a

Options:
A) Software program
B) Hardware
C) Device
D) None of these

Answer: Option A) Software program

Q310) Teaching model is a way to

Options:
A) teach in a formal as well as informal way.
B) Select such stimulus so that, the students may give expected feedback.
C) Talk and think about instruction, which may contain facts in organised and classified manner.
D) both (a) and ( b)

Answer: Option D) both (a) and ( b)

Q311) Which of the following is Mahila University in Rajasthan ?

Options:
A) Kota University
B) M.D.S. University, Ajmer
C) Banasthali Vidyapeeth
D) J.N.Y. University, Jodhpur

Answer: Option B) M.D.S. University, Ajmer

Q312) How many Mondays are there in a particular month of a particular year. If the month ends on Wednesday?

Options:
A) 5
B) 4
C) 3
D) None of these

Answer: Option D) None of these

Q313) Which is the number that comes next in the sequence ? 9, 8 , 8, 8, 7, 8, 6,

Options:
A) 5
B) 6
C) 8
D) 4

Answer: Option C) 8

Q314) Which of the following Hydel power projects is situated in Jammu and Kashmir ?

Options:
A) Lok Tak
B) Riwand
C) Salal
D) Upper Sileru

Answer: Option C) Salal

Q315) Which one of the following words is different from the rest three

Options:
A) Odour
B) Smell
C) Fragrance
D) Foul

Answer: Option D) Foul

Q316) Which of the following is/are step/steps of Research plan?

Options:
A) Objectives of the study
B) Review of literature
C) Research hypothesis
D) All of these

Answer: Option D) All of these

Q317) What is/are the objectives of workshop in research ?

Options:
A) Consideration of alternative research models through the presented different model programmes
B) Defining and refining of problem to help researcher
C) Both (a) and (b)
D) None of these

Answer: Option C) Both (a) and (b)

Q318) Which of the following is an old form of communication?

Options:
A) Fire signals
B) Radio Signals
C) Telegrams
D) None of these

Answer: Option A) Fire signals

Q319) Which of the following statements is true with respect to Electronic Fund Transfer?

Options:
A) To verify the identity of the card holder using signature is more than using the PIN.
B) All cards are not checked with hot card number
C) A central authority verifies the signature of the card
D) None of these

Answer: Option D) None of these

Q320) Circle graphs are used to show :

Options:
A) How various sections share in the whole
B) How various parts are related to the whole
C) How one whole is related to other wholes
D) How one part is related to other parts

Answer: Option A) How various sections share in the whole

2 Comments

  1. Madhu
  2. Poonam

Leave a Reply