CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 15 (Q281-Q300)

NTA UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers 😐 Set 15
Q281) Research can be conducted by a person who:
Options:
A) Has studied research methodology
B) Holds a postgraduate degree
C) Possesses thinking and reasoning ability
D) Is a hard worker
Answer: Option C) possesses thinking and reasoning ability
Q282) suppose you are asked by your friends to take the membership of the teachers association. How could you take decision in this situation?
Options:
A) You will give priority to social relations, therefore, you will accept the offer.
B) You will have, faith in unity so you will accept the membership.
C) You will de – affiliate yourself from the colleagues instead of enmity with the management.
D) You will try to avoid the issue.
Answer: Option D) you will try to avoid the issue.
Q283) which of the following steps would you consider first as an effective communicator?
Options:
A) Select the channels of communication
B) Plan the evaluation procedure
C) Specify the objectives of communication
D) Identify the various media for communication
Answer: Option C) Specify the objectives of communication
Q284) In this question four words have been given, out of which three are alike in the same manner and fourth one is different. Choose the odd one out.
Options:
A) Tailor
B) Carpenter
C) Blacksmith
D) Barber
Answer: Option D) Barber
Q285) Ethernet is an example of
Options:
A) LAN
B) WAN
C) MAN
D) None of these
Answer: Option A) LAN
Q286) the final decision about the disqualification of an M.P. of Lok Sabha under the law of defection rests with
Options:
A) Speaker
B) Election Commission
C) Supreme Court
D) President
Answer: Option A) Speaker
Q287) If A stands for 5, B for 6, C for 7, D for 8 and so on, then the following numbers stand for 17,19,20,9,and 8 :
Options:
A) PLANE
B) MOPED
C) MOTOR
D) TONGA
Answer: Option B) MOPED
Q288) an effective teaching means all of the following except
Options:
A) A teacher teaches with enthusiasm.
B) A teacher finds fault in his students.
C) A teacher puts emphasis more on teaching than on class control.
D) A teacher is interested in making the subject matter understood rather than on completing the course.
Answer: Option B) a teacher finds fault in his students.
Q289) Independent variables are not manipulated in
Options:
A) Normative research
B) ex-post facto researches
C) Both of the above
D) None of these
Answer: Option C) both of the above
Q290) Promotional device which is used to improve the image and profitability of a periodical is known as
Options:
A) Personal Relation
B) Personnel Relation
C) Public Relation
D) Promotional Relation
Answer: Option C) Public Relation
Q291) Jackal ‘ is related to ‘ Carnivorous” in the same way as ‘ Goat ‘ is related to ……………….
Options:
A) Omnivorous
B) Herbivorous
C) Carnivorous
D) Multivorous
Answer: Option B) Herbivorous
Q292) what is EDI ?
Options:
A) Electronic Data Interface
B) Electronic Data Internet
C) Electronic Data Interchange
D) None of these
Answer: Option A) Electronic Data Interface
Q293) The coldest place on the earth among the following is
Options:
A) Halifax
B) Chicago
C) Siachin
D) Verkhoyansk
Answer: Option D) Verkhoyansk
Q294) The President of India
Options:
A) Enjoys absolute powers.
B) Enjoys limited but real powers.
C) Enjoys only nominal powers.
D) Enjoys no powers.
Answer: Option C) enjoys only nominal powers.
Q295) LAN stands for :
Options:
A) Local and National
B) Local Area Network
C) Large Area Network
D) Live Area Network
Answer: Option B) Local Area Network
Q296) Information and Communication Technology includes:
Options:
A) On line learning
B) Learning through the use of EDUSAT
C) Web Based Learning
D) All the above
Answer: Option D) All the above
Q297) if you invite personal friends and colleagues in your son’s birthday party, the procedure of invitation will be
Options:
A) Only personal invitation will be extended to most dear ones.
B) Only a specific group of teachers will be invited.
C) Extend invitation to all the teachers without any distinction.
D) You would invite all the personnel of the school.
Answer: Option C) extends invitation to all the teachers without any distinction.
Q298) for a proposition to be true it is necessary that it should have all of the following characteristics EXCEPT
Options:
A) It must be objective
B) It must be in tune with accepted beliefs.
C) It must be consistent.
D) It must be testable.
Answer: Option D) it must be testable.
Q299) SITE stands for
Options:
A) System for International Television based Education.
B) Satellite Instruction Television Experiment.
C) Satellite Instructional Technological Experiment.
D) System of Indian Trade in Europe.
Answer: Option B) Satellite Instruction Television Experiment.
Q300) Communication satellites work through
Options:
A) Transponders
B) Transmitters
C) Radars
D) None of these
Answer: Option A) transponders

Show Comments

One Response

  1. anithasuseelan.s

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.