CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 14 (Q261-Q280)

NTA UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 14
Q261) To gain popularity among students, teacher should :
Options:
A) personally help them in their study
B) frequently organize tours
C) dictate notes while teaching
D) maintain good social relationship
Answer: Option A) personally help them in their study
Q262) Which one of the following is not a quality of teacher?
Options:
A) Teacher should use modern techniques. Methods and gadgets are teaching for better understanding of subject matter.
B) Teacher should maintain an autocratic atmosphere in the class.
C) He/she should have interest in his/her profession and knowledge must be updated.
D) Teacher must be fair tin grading and marking.
Answer: Option B) Teacher should maintain an autocratic atmosphere in the class.
Q263) Which of the following is ‘NOT’ true?
Options:
A) Teaching is an art.
B) Teachers can be trained.
C) Teachers are born.
D) All of the above
Answer: Option D) All of the above
Q264) The main function of educational psychology is to provide prospective teacher with:
Options:
A) research procedures for evaluating current teaching procedure.
B) Insight into the needs, problems and styles of behaviour of teacher.
C) Insight into various aspects of modern teaching education.
D) How to deal with students and everyday class situation.
Answer: Option D) how to deal with students and everyday class situation.
Q265) Which of the following is not a quality of teacher?
Options:
A) Teacher should be keen in his work and should be enthusiastic and anxious to keep his knowledge fresh and update.
B) He should have feelings of love and sympathy.
C) His language should be understandable to students.
D) He may not know child psychology.
Answer: Option D) He may not know child psychology.
Q266) You bringing your pupil for a monument visit outside your city. A father is reluctant to send his child for this. What will you do?
Options:
A) Leave that child and go with others
B) Try to understand his father’s problems
C) Try to convince him for sending his child by explaining the importance of such as educational and cultural trip.
D) None of these
Answer: Option C) Try to convince him for sending his child by explaining the importance of such as educational and cultural trip.
Q267) The primary task of a teacher is :
Options:
A) to teach the prescribed curriculum
B) to prepare students to pass their examination
C) to make them a thinking people
D) to modify their behaviour according to the needs of our society and country.
Answer: Option D) to modify their behaviour according to the needs of our society and country.
Q268) Who defined teaching as a “An organised system of specific activities aimed to help the learner learn something ” ?
Options:
A) Morrin
B) Byod
C) Smith
D) Jackson
Answer: Option C) Smith
Q269) The main role of education according to Plato is :
Options:
A) to develop the power of contemplation
B) to develop the personality of each individuals
C) to strengthen the state.
D) All of these
Answer: Option D) All of these
Q270) Which of the following statements regarding motivation is correct?
Options:
A) Freewill, intellect and reason are the motivating factors according to Plato.
B) Inborn, unlearned tendencied, called instincts are the motivating forces according to James Burt.
C) Curiosity and level of aspiration are motivating factors according to Berlyne.
D) All of these
Answer: Option D) All of these
Q271) Freedom if Press as such
Options:
A) has been guaranteed by the constitution.
B) Has not been expressly guaranteed by the constitution
C) has been given only to selected institutions.
D) None of these
Answer: Option B) has not been expressly guaranteed by the constitution
Q272) Fill in the missing member in the sequence:
Options:
A) father
B) niece
C) sister
D) uncle
Answer: Option A) father
Q273) In which year the number of employees working in production department was less than 50% of the total employees?
Options:
A) 1999
B) 2001
C) 2002
D) 2003
Answer: Option A) 1999
Q274) Which year showed the greatest per cent increase in profit compared to previous year?
Options:
A) 2003
B) 2004
C) 2000
D) 2002
Answer: Option D) 2002
Q275) The planning commission of India is
Options:
A) Tripura
B) Meghalaya
C) Mizoram
D) Manipur
Answer: Option C) Mizoram
Q276) Parliament can legislate on matters listed in the State list:
Options:
A) With the prior permission of the President.
B) Only after the constitution is amended suit-ably.
C) In case of inconsistency among State legislatures.
D) At the request of two or more States.
Answer: Option D) At the request of two or more States.
Q277) Catharsis means discharge of emotions. A teacher can let off pent up energy of his disciple through
Options:
A) picnic/excursions
B) mock- parliament
C) celebration of festivals
D) all of these
Answer: Option D) all of these
Q278) Major limitation of mass communication is
Options:
A) it is very costly
B) the feedback system is weak
C) more time is required to produce the message
D) the success largely depends upon the producer
Answer: Option B) the feedback system is weak
Q279) In the income section, how many degrees (approx.) should there be in central angle of the sector representing income tax?
Options:
A) 105
B) 120
C) 135
D) 150
Answer: Option B) 120
Q280) Water for civil supplies are commonly purified by
Options:
A) Chlorination
B) Distillation
C) Filtration
D) Decantation
Answer: Option A) Chlorination

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.