3
6732

CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 13 (Q241-Q260)

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 13

Q241) which of the following is/are the qualities of teacher?

Options:
A) Teacher should be able to arrange subject matter in a logical way
B) Teacher should inspire his pupil
C) Teacher should have sweet, polite and clear voice.
D) All of these

Answer: Option D) All of these

Q242) The students who keep asking questions in the class

Options:
A) Performs the role of an active member of the political party in power.
B) Should be encouraged to participate in classroom discussion
C) Should be encouraged to find answer independently
D) Should be encouraged to continue questioning.

Answer: Option D) should be encouraged to continue questioning.

Q243) which of the following one is most effective for a teacher?

Options:
A) Knowledge
B) Feedback
C) Management
D) Teaching skills

Answer: Option D) teaching skills

Q244) which is the source of primary data

Options:
A) Books
B) Newspapers
C) Respondent
D) Reports

Answer: Option C) Respondent

Q245) Many experienced teachers go into a classroom and embark straight away upon a lesson. As a beginner to the teaching profession will you

Options:
A) Adopt the same procedure
B) Make a written note of your preparation
C)  As the students a like
D) None of these

Answer: Option B) makes a written note of your preparation

Q246) which can be described as an ideal teaching technique?

Options:
A) Repetitive drill and rote memorization
B) Using props and manipulative to help students understand abstract concept.
C) Encouraging in group discussion for logical thinking.
D) Both (b) and (c)

Answer: Option D) both (b) and (c)

Q247) Quality of education in a school/college can be measured through

Options:
A) Infrastructural facilities available
B) Manpower teachers and principal available
C) Students achievements
D) All of the above

Answer: Option D) All of the above

Q248) A mentally retarded student attends your lecture and sits in a deaf and dumb manner. What will you do?

Options:
A) Make your lecture very simple and spare some extra time for him.
B) You do not like to spoil majority for the individual.
C) You pressurised the student to leave the class.
D) You do not support him at all.

Answer: Option A) Make your lecture very simple and spare some extra time for him.

Q249) Teaching in higher education implies

Options:
A) Presenting the information given in the text book
B) Asking questions in the class and conducting examinations
C) helping students prepare for and pass the examination
D) Helping students how to learn

Answer: Option D) helping students how to learn

Q250) for providing evaluative feedback to students, the teacher should

Options:
A) Use correction, not criticism, in respect to inappropriate responses
B) Provide immediate feedback
C) Do not provide nonconstructive comments for evaluating activities
D) All of these

Answer: Option D) All of these

Q251) The members of a group act, feel and think together, in a way which is different from the normal acting, feeling and thinking of individual, who come together to form the group. It is known as

Options:
A) memsis
B) Co-operation
C) Understanding
D) Group working

Answer: Option A) memsis

Q252) which of the following is a good method of teaching?

Options:
A) Lecture and dictation
B) Seminar and project
C) Seminar and dictation
D) Dictation and Assignment

Answer: Option B) Seminar and project

Q253) which of the following is the most important signal factor in underlying the success of beginning a teacher?

Options:
A) Scholarship
B) Communicative ability
C) Personality and its ability to relate to the class and to the pupils
D) Organisational ability

Answer: Option C) Personality and its ability to relate to the class and to the pupils

Q254) which one of the following is least required during the preparation of lecture?

Options:
A) Clear introduction and summary.
B) Time and control unit
C) Examples for better explanation and understanding.
D) Factual materials in indirect way.

Answer: Option D) Factual materials in indirect way.

Q255) in your view arrangement for “education on environment” in the school

Options:
A) is important for creating an awareness among an awareness among students about the environment.
B) is likely to put more burdens on students.
C) Is a mode of entertainment for students?
D) Is like giving work to teacher.

Answer: Option A) is important for creating awareness among awareness among students about the environment.

Q256) Failure of the teacher to communicate its ideas well to the students may result in

Options:
A) Classroom indiscipline.
B) Loss of student’s interest in hot topic being taught.
C) Increase in number of absentees in the class.
D) All of these

Answer: Option D) All of these

Q257) if a group of students enter your room and abuse you and behave violently with you, at that time how would you control your emotions?

Options:
A) You will react in a similar fashion and try to assault them physically.
B) First, you will try to pacify their emotions and then ask politely about their behaviour.
C) You will feel ashamed among your teachers community.
D) You will report the case to the principal with recommendation of punitive measures.

Answer: Option B) First, you will try to pacify their emotions and then ask politely about their behaviour.

Q258) what is the reason behind the adoption of ‘GRADE’ system instead of our old ‘MARKS’ system?

Options:
A) It will improve the quality of assessment.
B) It will improve teacher student relationship.
C) It will eliminate the differentiation between students on marks basis.
D) Grading system is easier than marks system.

Answer: Option C) it will eliminate the differentiation between students on marks basis.

Q259) why do you support the five stage method of Herbart?

Options:
A) In this there is no scope for individual diversity of students.
B) Under this, generalisation is not required to be done while teaching subjects like language, history, geography etc.
C) In this method, it is difficult to make co-ordination between various subjects.
D) All of these

Answer: Option D) All of these

Q260) which of the following are true about teaching?

Options:
A) Teaching is dynamic in nature.
B) Teaching is a process.
C) It changes its concept with time and place.
D) All of these

Answer: Option D) All of these

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply