CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 12 (Q221-Q240)

NTA UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 12
Q221) Which of the following statement is correct?
Options:
A) Discoveries are researches
B) Researches lead to discovery
C) Invention and Research are related
D) None of the above
Answer: Option B) Researches lead to discovery
Q222) If a teacher had to establish his credibility in evaluating answer sheets he must be
Options:
A) strict
B) lenient
C) objective
D) prompt
Answer: Option C) objective
Q223) Mainstreaming is a term associated with
Options:
A) career education
B) education for handicapped
C) inter-age class groupings
D) environmental education
Answer: Option B) education for handicapped
Q224) Suggestion helps in the development of information moral behavior, aesthetic sense and character traits. Which of the following is the chief source of suggestions which would his life?
Options:
A) Pupil of same age
B) Teachers
C) Elders
D) None of these
Answer: Option C) Elders
Q225) A teacher exploits students in your school. In this situation, what you will do?
Options:
A) Report the matter to the principal.
B) Not interfere in this matter.
C) Guide the teacher please stop this activity.
D) Go on Satyagraha against the teacher.
Answer: Option C) Guide the teacher please stop this activity.
Q226) Of the following learning theories, the one that embodies the idea that the learning takes place through insight is known as
Options:
A) Gestalt
B) Stimulus-Response
C) Connectionist
D) Pragmatic
Answer: Option A) Gestalt
Q227) The teacher ought to know the problems prevalent in the field of education. The reason is that
Options:
A) only a teacher can do something about solving them.
B) he can tell about the same to another teacher.
C) Teachers can tell the government about it.
D) With this knowledge, the teacher can have information about education.
Answer: Option A) only a teacher can do something about solving them.
Q228) The male students in your class are annoyed with you on the pretext you that have a favor to the female students. In such an embarrassing situation how would you like to control them in class?
Options:
A) You will tell the male students that girls have no option except to depend on school teacher for their academic assistance.
B) You will justify that most of the female students are more sincere towards their studies than male students.
C) You will justify to the male students that it is difficult for you refuse the request made by female students
D) None of these
Answer: Option B) You will justify that most of the female students are more sincere towards their studies than male students.
Q229) With respect to the development of skills, all of the following are correct except that
Options:
A) Pupil of same mental age should learn at the same rate.
B) Group interaction increases the skills
C) group instruction facilitates the learning process
D) workbooks can be invaluable learning aid.
Answer: Option A) Pupil of same mental age should learn at the same rate.
Q230) When you make a mistake while teaching in the class and your students point it out angrily then what will you does?
Options:
A) You will break all limits of anger
B) You will feel sorry for committing the blunder
C) You will scold him/her and resist them
D) You will leave the class for few days
Answer: Option B) You will feel sorry for committing the blunder
Q231) The project method of teaching is best associated with the philosophy of
Options:
A) John Dewey
B) Max rafferty
C) Robert Hatchins
D) B.F. Skinner
Answer: Option A) John Dewey
Q232) In our present society where values are deteriorating, the excellent education will be which
Options:
A) enables one to earn in an easy manner.
B) Exaggerates the competition in the society.
C) Works for establishment of human and cultural value.
D) Decelerates the social change in society.
Answer: Option C) works for establishment of human and cultural value.
Q233) Emotional development is as much affected by maturation and learning as sensory processes, muscular growth and intellectual functions. Parlous experiment showed emotional responses could be learned through
Options:
A) conditioning
B) imitation
C) knowledge and skills.
D) None of these
Answer: Option A) conditioning
Q234) Which of the following statement is correct?
Options:
A) In research, objectives can be worded in question form.
B) In research, objectives can be worded in statement form.
C) Objectives are to be stated in Chapter I of the Thesis
D) All of the above
Answer: Option D) All of the above
Q235) Before starting instruction a teacher should
Options:
A) know the existing knowledge of his students and their background knowledge.
B) Be aware of the environmental variables acting on the mind of the pupil.
C) Be competent enough to arouse the curiosity of pupil.
D) All of these
Answer: Option D) All of these
Q236) Professors need to study educational philosophy mainly because
Options:
A) most professors know nothing about educational philosophy
B) most professors follow a wrong philosophy
C) they may improve their work by classifying their philosophy.
D) All of the above
Answer: Option C) they may improve their work by classifying their philosophy.
Q237) On which of the following statements there is consensus among educators?
Options:
A) Disciplinary cases should be sent to the principal only when other means have failed.
B) Disciplinary cases should never be sent to principal’s office.
C) Disciplinary cases should be totally neglected in the class.
D) None of these
Answer: Option A) Disciplinary cases should be sent to the principal only when other means have failed.
Q238) A competent teacher must have a sound knowledge about:
Options:
A) Practice, Concept, Theory and Research
B) theory, Research, Practice and concepts
C) Concept, Theory, Practice and Research
D) Research, Practice, Concept and Theory
Answer: Option C) Concept, Theory, Practice and Research
Q239) Below are given some probable characteristics of an ineffective teacher, which of the following is most likely to be characterised the ineffective teacher?
Options:
A) Emphasis upon standards
B) Emphasis upon pupil discussion in the clarification of group’s goals
C) emphasis upon the control of immediate situation
D) None of these
Answer: Option C) emphasis upon the control of immediate situation
Q240) Maximum participation of students is possible in teaching through
Options:
A) Lecture method
B) Discussion method
C) Textbook method
D) Audi-visual aids
Answer: Option B) Discussion method

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.