CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 11 (Q201-Q220)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 11
Q201) At present right to property is a
Options:
A) Legal Right
B) Human Right
C) Fundamental Right
D) Natural Right
Answer: Option A) Legal Right
Q202) Failure of students in examination, it may be the fault of
Options:
A) teacher
B) principal
C) students themselves
D) both (a)and ( c)
Answer: Option D) both (a)and ( c)
Q203) Formulation of hypothesis may not be necessary in
Options:
A) survey studies
B) fact finding (Historical) studies
C) normative studies
D)experimental studies
Answer: Option B) fact finding (Historical) studies
Q204) The carrier of mass communication is known as
Options:
A) mass media
B) print media
C) electronic media
D) None of these
Answer: Option A) mass media
Q205) Institute of technology is situated at
Options:
A) BHU,Varanasi
B) Osmania, University
C) Jamia Millia, Delhi
D) None of these
Answer: Option A) BHU,Varanasi
Q206) …………. Is the most advantageous payment way when orders are mostly received through phone or e-mail.
Options:
A) Real time processing solution
B) Weblink
C) API
D) Virtual terminal solution
Answer: Option D) Virtual terminal solution
Q207) Which of the following is not a National Park?
Options:
A) Kanheri
B) Gir
C) Corbett
D) Kaziranga
Answer: Option A) Kanheri
Q208) The combination of computing, telecommunications and media in a digital atmosphere is referred to as:
Options:
A) online communication
B) integrated media
C) digital combine
D) convergence
Answer: Option D) convergence
Q209) In a certain code, FHQK means GIRL. How will WOMEN be written in the same code?
Options:
A) VNLDM
B) FHQKN
C) XPNFO
D) VLNDM
Answer: Option D) VLNDM
Q210) In the guidance of learning a teacher has many important roles. Which one of the following is the least important aspect of the teachers role in the guidance of learning?
Options:
A) The provision of continuous diagnostic and remedial help.
B) The forestalling of habits.
C) The provision of encouragement and moral support.
D) The development of insight into what constitute the pitfalls and danger to be avoided.
Answer: Option D) The development of insight into what constitute the pitfalls and danger to be avoided.
Q211) Feed back is
Options:
A) immediate reaction of receiver
B) response of receiver to communicator’s message
C) analysis done by the receiver of the communicator’s message
D) None of these
Answer: Option B) response of receiver to communicator’s message
Q212) M P K R I T ?
Options:
A) U
B) V
C) W
D) G
Answer: Option D) G
Q213) FTP is better than HTTP because
Options:
A) it uses separate channels for data transmission and flow control.
B) it transfers data from the web server.
C) it transfers data from the life sever.
D) it copies file to the user’s hard disk in the destination specified by the user.
Answer: Option A) it uses separate channels for data transmission and flow control.
Q214) Video transmission over the Internet that looks like delayed live casting is called:
Options:
A) virtual video
B) direct broadcast
C) video shift
D) real- time video
Answer: Option D) real- time video
Q215) Indian Institute of Foreign Trade is situated in
Options:
A) Lucknow
B) Dehradun
C) New Delhi
D) Mumbai
Answer: Option C) New Delhi
Q216) Water is always involved with landslides. This is because it :
Options:
A) reduces the shear strength of rocks.
B) increases the weight of the overburden
C) enhances chemical weathering
D) is a universal solvent
Answer: Option B) increases the weight of the overburden
Q217) Which one of the following is not concerned with the duties of a teacher?
Options:
A) To discipline the students
B) To prepare students for examinations
C) to make monthly and annual reports
D) To participate in extra curricular activities
Answer: Option D) To participate in extra curricular activities
Q218) Hypothesis cannot be stated in
Options:
A) null and question form terms
B) declarations terms
C) general terms
D) directional terms
Answer: Option C) general terms
Q219) Which of the following is not a successful communicator?
Options:
A) One who presents material in a precise and clear way.
B) One who is able to adapt himself according to the language of the communicate.
C) One who knows a lot but is somewhat reserve in his attitude
D) One who sometimes becomes informal before the receiver and develops rapport.
Answer: Option C) One who knows a lot but is somewhat reserve in his attitude
Q220) In each of the four group of letters one is different from the others. Pick the odd one out.
Options:
A) ISRQ
B) MLKJ
C) HGFD
D) NMLK
Answer: Option C) HGFD

Show Comments

5 Comments

  1. garima mathur
  2. Ganeshkumar
    • Ganeshkumar
      • archie
  3. archie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.