CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 10 (Q181-Q200)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers | Set 10
Q181) PAT, PEN, PIN, PUT, ?
Options:
A) PIG
B) PET
C) PUT
D) POT
Answer: Option D) POT
Q182) An effective teacher adopts the norms of the
Options:
A) Democratic Society
B) Laissez Faire Society
C) Autocratic Society
D) All of these according to conditions
Answer: Option A) Democratic Socitey
Q183) The decline of the British Empire should have spelt the decline of English
Options:
A) the statement is a fact
B) the statement is an advice
C) the statement is an opinion
D) the statement is a prejudice
Answer: Option D) the statement is a prejudice
Q184) ATMs of bank have
Options:
A) emoney
B) only money transferring capabilities
C) real currency
D) None of these
Answer: Option C) real currency
Q185) Line access and avoidance of collision are the main functions of :
Options:
A) the CPU
B) the monitor
C) network protocols
D) wide area networks
Answer: Option C) network protocols
Q186) Malaria is caused by
Options:
A) bacterial infection
B) viral infection
C) parasitic infection
D) fungal infection
Answer: Option C) parasitic infection
Q187) Why a teacher is called the leader of the class?
Options:
A) He masters the art of oratory like a political leader.
B) He is autocratic emperor of his class.
C) He belongs to a recognised teacher’s union.
D) He is a maker of the future of his students.
Answer: Option B) He is autocratic emperor of his class.
Q188) Which of the following media can be used effectively in large group communications?
Options:
A) Television
B) Overhead Projector
C) Video
D) Computer
Answer: Option B) Overhead Projector
Q189) If EFGHIJK is coded as VUTSRQP then LIMIT can be coded as :
Options:
A) KNRNC
B) ORNRG
C) JKOKG
D) RSTSG
Answer: Option B) ORNRG
Q190) Which of the following can cause explosive volcanic eruption?
Options:
A) Low viscosity of magma
B) High viscosity of magma
C) Higth water content in ground
D) None of these
Answer: Option B) High viscosity of magma
Q191) The Lok – Sabha can be dissolved before the expiry of its normal five year term by
Options:
A) The Prime Minister
B) The Speaker of Lok Sabha
C) The President on the recommendation of the Prime Minister
D) None of these
Answer: Option C) The President on the recommendation of the Prime Minister
Q192) Which of the following is not a Fundamental Right?
Options:
A) Right to Equality
B) Right to Education
C) Right to freedom of speech and expression
D) Right to Employment
Answer: Option D) Right to Employment
Q193) Joint SAARC University of eight SAARC nations will be established in
Options:
A) Colombo (Sri Lanka)
B) Dhaka (Bangladesh)
C) New Delhi (India)
D) Male (Maldives)
Answer: Option C) New Delhi (India)
Q194) The historical research is different from experimental research in the process of
Options:
A) replication
B) formulation of hypothesis
C) hypothesis testing
D) All of the above
Answer: Option D) All of the above
Q195) The depth of any research can be judged by:
Options:
A) title of the research.
B) objectives of the research.
C) total expenditure on the research
D) duration of the research.
Answer: Option B) objectives of the research.
Q196) The word vitiate used in the second paragraph means
Options:
A) tarnish
B) destroy
C) negate
D) debase
Answer: Option D) debase
Q197) Which of the following is/ are true about shooting stars?
Options:
A) Certain objects which appear to fall from sky leaving a streak of light are called shooting stars.
B) they are also called meteors.
C) As there stars travels through atmosphere, these pieces become hot, burn and emit lightm thus acquiring brightness.
D) All of these
Answer: Option D) All of these
Q198) Laptop is a
Options:
A) Mini-computer
B) Micro-computer
C) Desktop PC
D) None of these
Answer: Option D) None of these
Q199) A member of UPSC holds office for a period of
Options:
A) 5 years
B) 7 years
C) Six years or sixty five years of age whichever is more.
D) Six years or sixty five years of age whichever is earlier.
Answer: Option D) Six years or sixty five years of age whichever is earlier.
Q200) The first Indian chronicler of Indian history was:
Options:
A) Megasthanese
B) Fahiyan
C) Huan Tsang
D) Kalhan
Answer: Option D) Kalhan

Show Comments

2 Comments

  1. anithasuseelan.s
    • QuickNET

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.