CBSE UGC NET JRF Exam Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 1 (Q1-Q20)

UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers
Q1) How a teacher should behave with the students
Options:
A) General
B) Father
C) Friend
D) Leader
Answer: Option D) Leader
Q2) If a girl student requests you to collect her posts at your address what would you like to do in this case?
Options:
A) You Would Not Give Permission As It Is Against Your Own Principles
B) You Will Never Allow Her Suspecting A Foul Game
C) As A Teacher You Will Allow Her
D) You Will Permit Her Because You May Get In Touch With Her.
Answer: Option C) As A Teacher You Will Allow Her
Q3) The most important task is teaching is
Options:
A) Making Monthly Reports And Maintaining Records
B) Making Assignments And Hearing Recitations
C) Directing Students In The Development Of Experience
D) None Of These
Answer: Option C) Directing Students In The Development Of Experience
Q4) The most accurate statement about teaching machines is that
Options:
A) B.F.Skinner Began The Movement For Their Use.
B) They Were Designed As An Economy Measure To Replace Teachers.
C) They Are Not As Efficient As Teachers In Reinforcing Responses
D) They Can Be Used For All Learning Programmes
Answer: Option A) B.F.Skinner Began The Movement For Their Use.
Q5) The Dalton Scheme of Education is useful for which one of the following?
Options:
A) For infants
B) For little children
C) For older children
D) For all of these
Answer: Option C) For older children
Q6) Why should a student not be punished severly?
Options:
A) He May Quarrel With A Teacher.
B) He May Leave The School And Join Another
C) His Parent May Quarrel With The Teacher.
D) The Student May Develop A Negative Attitude Towards His Studies, Teacher And School.
Answer: Option D) The Student May Develop A Negative Attitude Towards His Studies, Teacher And School.
Q7) The term ‘least restrictive environment’ refers to the education of the
Options:
A) Handicapped
B) Gifted
C) Early Childhood Youngsters
D)Retarded
Answer: Option A) Handicapped
Q8) According to Dewry, education is a :
Options:
A) Social Need
B) Personal Need
C) Psychological Need
D)Theoretical Need
Answer: Option A) Social Need
Q9) The teaching is not thought as a process of
Options:
A) Directing The Activities Of People.
B) Listening The Recitation Of Pupils.
C) Indoctrinating Adult Ideas To Young People
D) None Of These
Answer: Option C) Indoctrinating Adult Ideas To Young People
Q10) The major objective of educatio is:
Options:
A) Reforming The Society
B) Making Students Disciplined
D) Developing Inherent Abilities/Powers Of Students
D) Making Students Followers Of Teachers
Answer: Option D) Developing Inherent Abilities/Powers Of Students
Q11) Each child grows in its won unique way. The wide individual differences are caused by
Options:
A) Heredity
B)Endowment
C) Environmental Enfluences
D)All Of These
Answer: Option D)All Of These
Q12) All of the following are advantages of teaching machines except
Options:
A) The Control Of Cheating
B) Tracking Of Errors
C) The Insurance Of Attention
D) Their Universal Use For Different Kinds Of Programmes.
Answer: Option D) Their Universal Use For Different Kinds Of Programmes.
Q13) A teacher can help adolescent to overcome his special problems, and help him to adjust to the evironment. Which of the following attitude, he should not made?
Options:
A) He Should Impart Right Information About Sex.
B) He Should Redirect The Energies Of The Adolescent To Fruitful Channels Through Sports And Other Constructive Activities.
C) He Should Have Unsympathetic Attitude Towards Others.
D) He Should Have Right Information About Sex.
Answer: Option C) He Should Have Unsympathetic Attitude Towards Others.
Q14) The process of learning include which of the following
Options:
A) Synthesis And Organisation Of The Old And New Experiences, Resulting In A Novel Pattern.
B) It Includes All Activities Which Leave Permanent Effect On The Individual.
C) In Its Simplest Form, Learning Means Acquisition, Retentiaon And Modificaiton Of Experience.
D)All Of These
Answer: Option D)All Of These
Q15) A new comer teacher who is maltreated in his class will deal with the students by
Options:
A) Applying Punitive Measure
B) Improving His Qualities And Expressing It Before Them In A Good Way.
C) Changing His Class After Consultation
D) Giving Them A Threat Of Expulsion.
Answer: Option B) Improving His Qualities And Expressing It Before Them In A Good Way.
Q16) A teacher can establish apport with his pupil by
Options:
A) Becoming A Figure Of Authority
B) Impressing Them With Knoledge And Skill
C) Playing The Role Of A Guide With Desire To Help Them
D) Becoming A Friend To The Pupils
Answer: Option C) Playing The Role Of A Guide With Desire To Help Them
Q17) If majority of students in your class is weak you should
Options:
A) Not Care About Intelligent Students
B) Keep Your Spped Of Teaching Gast So That Students Comprehension Level May Increase
C) Keep Your Teaching Slow Which Can Also Be Helpful To Bright Students.
D) Keep Your Teaching Slow Along With Some Extra Guidance To Bright People
Answer: Option D) Keep Your Teaching Slow Along With Some Extra Guidance To Bright People
Q18) For formulating the curriculum, which factor is most important?
Options:
A) Teahcers Ability
B) Children’S Capabilities And Needs
C) National Idelogy
D)Social And Cultural Ideals
Answer: Option B) Children’S Capabilities And Needs
Q19) There are so many definiations of learning. Which of the following is most adequate?
Options:
A) The Modification Of Behaviour
B) The Development Of Skills
C) The Acquisition And Organisations Of Knowledge
D)All Of These
Answer: Option A) The Modification Of Behavior
Q20) Which of the following is meant of information collection?
Options:
A) Schedule
B) Report
C) Plan
D) Scope
Answer: Option A) Schedule
Please feel free to post variations. And we highly appreciate if you could point the Correct Answer

Show Comments

7 Comments

  1. saurabh majhi
    • Neha Nikam
  2. Dharavath Mohan
  3. shikha
  4. aabhiwani
  5. sonam uppal
  6. Deepak Mohra

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.