UGC NET November 2017 – Paper 1 Question Paper and Answer Key


CBSE UGC NET November 2017 Answer Key (Unofficial)

Exam: CBSE UGC NET
Date: 05 November 2017
Subject: Teaching and Research Aptitude

Questions: 41 to 50 of 50

Also See: Subject Wise Answer Keys: CBSE UGC NET 05 November 2017

Q41) Which of the following pollutants is the major cause of respiratory diseases?

Options:

1) Suspended fine particles
2) Nitrogen oxides
3) Carbon monoxide
4) Volatile organic compounds

Answer: 3

Q42) Assertion(A) : In urban areas, smog episodes occur frequently in winters.
Reason (R) : In winters, a lot of biomass is burnt by people for heating purposes or to keep themselves warm.

Choose the correct answer from the code given below:

1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
3) (A) is true and (R) is false
4) Both (A) and (R) are false

Answer: 2

Q43) Occurrence of natural hazards is affected by:

a) land use changes
b) Drainage and construction
c) Ozone depletion
d) Climate change

Options:

1) a, c and d
2) a, b and c
3) a, b and d
4) b, c and d

Answer: 1

Q44) Which of the following pollutant gases is not produced both naturally and as a result of industrial activity?

Options:

1) Chlorofluoro carbons
2) Nitrous oxide
3) Methane
4) Carbon dioxide

Answer: 2

Q45) Among the following fuels of energy, which is the most environment friendly?

Options:

1) Ethanol
2) Biogas
3) CNG
4) Hydrogen

Answer: 3

Q46) Which of the following are the goals of higher education in India?

a) Access
b) Equity
c) Quality and Excellence
d) Relevance
e) Value based education
f) Compulsory and free education

Options:

1) a, b and e only
2) a, b, e and f
3) a, b, c, d and e
4) a, b, c, d, e and f

Answer: 4

Q47) Which of the following has been ranked the best college in the country (2017) as per the National Institutional Ranking Framework (NIRF)?


Options:

1) Miranda House, Delhi
2) St. Stephen’s College, Delhi
3) Fergusson College, Pune
4) Maharaja’s College, Mysore

Answer: 1

Q48) Which of the following universities has received the Visitor’s Award for the best Central University in India in Feb. 2017?

Options:

1) Jawaharlal Nehru University
2) Banaras Hindu University
3) Tezpur University
4) University of Hyderabad

Answer: 1

Q49) Who among the following can be removed by the President without Parliament’s resolution?

Options:

1) Judge of High Court
2) Governor of a State
3) Chief Election Commissioner
4) Comptroller and Auditor – General

Answer: 2

Q50) Which of the following come(s) within the ambit of the term ‘corruption’?

a) Misuse of official position
b) Deviation from rules, laws and norms
c) Non-action when action is required
d) Harm to public good

Options:

1) a only
2) a and b only
3) a, b and d
4) a, b, c and d

Answer: 4

Goto

Also See: Subject Wise Answer Keys: CBSE UGC NET 05 November 2017

Please feel free to post variations. Its would be great help, if you could point the right answer for the variations found.

Disclaimer: This is an approximate key based on individual effort and you are required to use your own discretion while consulting this key. Official key will be released by CBSE UGC on its official website.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply