UGC NET November 2017 – Paper 1 Question Paper and Answer Key


CBSE UGC NET November 2017 Answer Key (Unofficial)

Exam: CBSE UGC NET
Date: 05 November 2017
Subject: Teaching and Research Aptitude

Questions: 21 to 30 of 50

Also See: Subject Wise Answer Keys: CBSE UGC NET 05 November 2017

Q21) In the series 1, 6, 15, 28, 45, …………….. the next term will be:

Options:

1) 66
2) 76
3) 56
4) 84

Answer: 1

Q22) The next term in the series ABD, DGK, HMS, MTB, …… is:

Options:

1) NSA
2) SBL
3) PSK
4) RUH

Answer: 2

Q23) In a certain code, “COVALENT” is coded as BWPDUOFM. The code of “ELEPHANT” will be:

Options:

1) MFUIQRTW
2) QMUBIADH
3) QFMFUOBI
4) EPHNTEAS

Answer: 3

Q24) Ajay is a friend of Rakesh. Pointing to an old man Ajay asked Rakesh who is he? Rakesh said “His son is my son’s uncle”. The old man is related to Rakesh as:

Options:

1) Grandfather
2) Father-in-law
3) Father
4) Uncle

Answer: 3

Q25) A postman walked 20m straight from his office, turned right and walked 10m. after turning left he walked 10m and after turning right walked 20m. he again turned right and walked 70m. How far he is from his office?

Options:

1) 50m
2) 40m
3) 60m
4) 20m

Answer: 1

Q26) It is Truism to say that no one was there when life first appeared on earth. Any assertion about life’s origin, thus, should be treated as a theory.

Options:

1) A historical explanation
2) A narrative
3) An argument
4) A conjecture

Answer: 3

Q27) Given below are four statement. Among them two are related in such a way that they can both be true but they cannot be false. Select the code that indicates those two statements:

a) Honest people never suffer
b) Almost all honest people do suffer
c) Honest people hardly suffer
d) Each and every honest person suffers.

Options:

1) a and b
2) a and c
3) a and d
4) b and c

Answer: 2

Q28) A deductive argument is invalid if:


Options:

1) Its premises and conclusion are all true.
2) Its premises and conclusion are all false
3) Its premises are all false but its conclusion is true
4) Its premises are all true but its conclusion is false

Answer: 4

Q29) Given below are two premises (a and b). From those two premises four conclusions (i), (ii), (iii) and (iv) are drawn. Select the code that states the conclusion/conclusions drawn validly (taken the premises singularly or jointly).

Premises:
a) All bats are mammals
b) No birds are bats

Conclusions:
i) No birds are mammals
ii) Some birds are not mammals
iii) No bats are birds
iv) All mammals are bats

Options:

1) i only
2) i and ii only
3) iii only
4) iii and iv only

Answer: 3

Q30) Just as melting ice-cubes do no cause glass of water to overflow, melting sea-ice does not increase oceanic volume. What type of argument is it?

Options:

1) Analogical
2) Hypothetical
3) Psychological
4) Statistical

Answer: 1

Goto

Also See: Subject Wise Answer Keys: CBSE UGC NET 05 November 2017

Please feel free to post variations. Its would be great help, if you could point the right answer for the variations found.

Disclaimer: This is an approximate key based on individual effort and you are required to use your own discretion while consulting this key. Official key will be released by CBSE UGC on its official website.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply