UGC NET November 2017 – Paper 1 Question Paper and Answer Key


CBSE UGC NET November 2017 Answer Key (Unofficial)

Exam: CBSE UGC NET
Date: 05 November 2017
Subject: Teaching and Research Aptitude

Disclaimer: This is an approximate key based on individual effort and you are required to use your own discretion while consulting this key. Official key will be released by CBSE UGC on its official website.

Also See: Subject Wise Answer Keys: CBSE UGC NET 05 November 2017

Q1) Which of the following set of statements best represents the nature and objective of teaching and learning?

a) Teaching is like selling and learning is like buying.
b) Teaching is a social act while learning is a personal act.
c) Teaching implies learning whereas learning does not imply teaching.
d) Teaching is a kind of delivery of knowledge while learning is like receiving it.
e) Teaching is an interaction and is triadic in nature whereas learning is an active engagement in a subject domain.

Options:

1) a, b and e
2) b, c and e
3) a, b and c
4) a, b and d

Answer: 2

Q2) From the list given below identify the learner characteristics which would facilitate teaching-learning system to become effective. Choose the correct code to indicate your answer.

a) Prior experience of learner
b) Learner’s family lineage
c) Aptitude of the learner
d) Learner’s stage of development
e) Learner’s food habits and hobbies
f) Learner’s religious affiliation

Options:

1) a, c and d
2) d, e and f
3) a, d and e
4) b, c and f

Answer: 1

Q3) Assertion (A): All teaching implies learning
Reason (R): Learning to be useful must be derived from teaching

Chose the correct answer form the following:

1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
3) (A) is true, but (R) is false.
4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: 2

Q4) On the basis of summative tests, a teacher is interpreting his/her students, performance in terms of their wellness life style evident in behaviour. This will be called:

Options:

1) Formative testing
2) Continuous and comprehensive evaluation
3) Norm – referring testing
4) Criterion – referenced testing

Answer: 3

Q5) Which one of the following is a key behaviour in effective teaching?

Options:

1) Using student ideas and contribution
2) Structuring
3) Instructional variety
4) Questioning


Answer: 1

Q6) Which of the following research types focuses on ameliorating the prevailing situations

Options:

1) Fundamental Research
2) Applied Research
3) Action Research
4) Experimental Research

Answer: 3

Q7) A researcher attempts to evaluate the effect of method of feeding on anxiety-proneness of children. Which method of research would be appropriate for this?

Options:

1) Case study method
2) Experimental method
3) Ex-post-facto method
4) Survey method

Answer: 2

Q8) In which of the following arrangements a wide spectrum of ideas and issues may be made possible?

Options:

1) Research Article
2) Workshop mode
3) Conference
4) Symposium

Answer: 3

Q9) In finalizing a thesis writing format which of the following would form part of supplementary pages?

Options:

1) List of table and figures
2) Table of contents
3) Conclusions of the study
4) Bibliography and Appendices

Answer: 4

Q10) Which of the following is susceptible to the issue of research ethics?

Options:

1) Inaccurate application of statistical techniques
2) Faulty research design
3) Choice of sampling techniques
4) Reporting of research findings

Answer: 1*

Goto

Also See: Subject Wise Answer Keys: CBSE UGC NET 05 November 2017

Please feel free to post variations. Its would be great help, if you could point the right answer for the variations found.

Disclaimer: This is an approximate key based on individual effort and you are required to use your own discretion while consulting this key. Official key will be released by CBSE UGC on its official website.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply