UGC NET Geography Answer Key – 2017 (Paper-II & III) 05 November 2017

CBSE UGC NET November 2017 Answer Key (Unofficial)

Exam: CBSE UGC NET
Date: 05 November 2017
Subject: Geography

Disclaimer: This is an approximate key based on individual effort and you are required to use your own discretion while consulting this key. Official key will be released by CBSE UGC on its official website.

Also See: Subject Wise Answer Keys: CBSE UGC NET 05 November 2017

Paper II Question Paper and Answer Key

Q: 1. ‘Mohorovicic discontinuity’ marks the boundary between:
(1) Continental Shelf and Ocean crust
(2) Asthenosphere and lithosphere
(3) Crust and the upper mantle
(4) Core and the mantle

Answer: 3

Q: 2. The process in which one plate slides beneath another is known as:
(1) Advection
(2) Subduction
(3) Convergence
(4) Convection

Answer: 2

Q: 3. San Andreas fault is a:
(1) Transform fault
(2) Converging fault
(3) Spreading fault
(4) Submergent fault

Answer: 1

Q: 4. Which one of the following is a fluvio-glacial deposit?
(1) Pediplain
(2) Kame terrace
(3) Floodplain
(4) Loess plains

Answer: 2

Q: 5. Who among the following scholars has given the subsidence theory relating to coral-reefs?
(1) Dally
(2) Davis
(3) Dutton
(4) Darwin

Answer: 4

Q: 6. Which one of the following ranges of percentage of increase of CO2 in the atmosphere since 1750 is correct?
(1) 5-10%
(2) 10-15%
(3) 15-30%
(4) More than 30%

Answer: 4

Q: 7. Give below are two statements, one labelled as assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below:

Assertion (A): The shift of ITCZ is greater over sea than over land.
Reason (R): The land surface gets more heated than water bodies.

Code:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A)
(3) (A) is true, but (R) is false
(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 4

Q. 8. The UVI (Ultra Violet Index) was developed in:
(1) 1950s
(2) 1990s
(3) 2000s
(4) 2010s

Answer: 2

Q: 9. Match List-I with the List –II and select the correct answer from the code given below:

Table Contain Shows the Percentage of Gasses In Atmosphere

List-I(Gasses) List-II(% of Gasses in Atmosphere)
(A) N2 (i) 0.934%
(B) Ar (ii) 0.039%
(C) O2 (iii) 78%
(D) CO2 (iv) 21%

Code:

(A) (B) (C) (D)
(1) (iii) (i) (ii) (iv)
(2) (i) (iii) (ii) (iv)
(3) (iii) (i) (iv) (ii)
(4) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: 3

Q: 10. Given below are two statements, one labelled as assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below:
Assertion (A): The subpolar low of the southern Hemisphere is nearly continuous.
Reason (R): The land mass is less in the southern hemisphere than in the northern hemisphere.

Code:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A)
(3) (A) is true, but (R) is false
(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 11. Which one of the following regions is with high ocean water salinity?
(1) Equatorial
(2) Polar
(3) Subtropical
(4) Subpolar

Answer: 3

Q: 12. Which one of the following is responsible for the greatest movements of all the tides?
(1) Size of the Ocean
(2) Shape of the continents
(3) Gravitational attraction
(4) Salinity of the Ocean

Answer: 1

Q: 13. Which one of the following percentages of distance from earth surface is correct for ‘perigee’ of Moon than ‘apogee’?
(1) 2%
(2) 5%
(3) 8%
(4) 12%

Answer: 4

Q: 14. Given below are two statements, one labelled as assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below:

Assertion (A): The western sides of oceans are always warmer than the eastern margins.
Reason (R): The movement of major ocean currents is in the western sides.

Code:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A)
(3) (A) is true, but (R) is false
(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 15. Which one of the following terms is appropriate for the mixing zone of two biomes?
(1) Environment
(2) Ecology
(3) Ecosound
(4) Ecotones

Answer: 4

Q: 16. Who among the following defined Geography as human ecology?
(1) Hartshorne
(2) Schaefer
(3) Barrows
(4) Richthofen

Answer: 3

Q: 17. Who among the following defined geography as discovery of predictive patterns during quantitative revolution period?
(1) Haggett
(2) Bunge
(3) Harvey
(4) Chorley

Answer: 2

Q. 18 Who among the following correlated color of ocean water and salinity?
(1) Al Masudi
(2) Al Maqdisi
(3) Ibn Khaldun
(4) Ibn -Sina

Answer: 1

Q. 19 Which pair does not match correctly?
(1) P. Haggett – Geography a modern synthesis
(2) G. P. Marsh- Explanation in Geography
(3) P. E. James – All possible worlds
(4) Abler, Adams and Gould – Spatial organizations

Answer: 2

Table Contain Shows the Ideology And Proponent

List-I(Ideology) List-II(Proponent)
(A) Probabilism (i) Humboldt
(B) Stop-and-go determinism (ii) Ritter
(C) Systematic Geography (iii) Griffith Taylor
(D) Modern Geography (iv) O. H. K. Spate

Code:

Table Contain Shows the Answer Table of Ideology And Proponent

(A) (B) (C) (D)
(1) (i) (iii) (ii) (iv)
(2) (iii) (iv) (i) (ii)
(3) (iv) (iii) (i) (ii)
(4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: 3

Q: 21. Which one of the following total fertility rate is required to maintain the world’s existing population?
(1) 3.4
(2) 2.1
(3) 1.2
(4) 4.2

Answer: 2

Q: 22. Which of the following characteristics are required for any area to be called an urban area according to census of India?
(A) Any place with municipality, corporation, cantonment or notified town area
(B) At least 70% of male working population engaged in non-agricultural activities
(C) Minimum population of 5000 persons
(D) Density of population of 100 persons per square kilometer

Code:
(1) (A) and (B)
(2) (A), (B) and (C)
(3) (A) and (C)
(4) (A), (B), (C), (D)

Answer: 3

Q: 23. Which one of the following is not included in the Ravenstein’s Laws of migration?
(1) Most migrants proceeds step by step
(2) Most migrants go for short distance
(3) Most migrants move from Urban to Rural area
(4) Most migrant are adults

Answer: 3

24. Which one of the following is correct statement for Patna city in Bihar and Kolkata city in west Bengal?
(1) Edge City
(2) World City
(3) Post Industrial City
(4) Primate City

Answer: 4

25. Which one of the following principles denotes K-4 of Christaller’s Model of central places?
(1) Market
(2) Administrative
(3) Transport
(4) Economic

Answer: 3

Q: 26. Among the following, who developed the formula Σd2nfor calculating crop combination?
(1) Doi
(2) J. C. Weaver
(3) Pownall
(4) Rafiullah

Answer: 1

Q: 27. Transportation cost does not play a major role in the location of textile industry because:
(1) Cotton is a weight loosing material
(2) Cotton is a weight gaining material
(3) Cotton is a pure material more or less equal to the finished material
(4) Weight loss in cotton during manufacturing is high

Answer: 3

Q: 28. Which of the following occupation is classified as a secondary activity?
(1) Carpenter
(2) Coal mixer
(3) School teacher
(4) Farmer

Answer: 1

Q: 29. Which of the following does not fall under intensive subsistence rice cultivation?
(1) South East Asia
(2) Southern China and Japan
(3) Nile valley and delta
(4) Coastal and delta areas of India

Answer: 3

Q: 30. Which one of the following group of activities are appropriately labelled for Goal-collar worker?
(1) Increasing the value of commodities by changing their form
(2) Financial, health, entertainment, education, information and data processing services; middle management administrative services; government bureaucrats
(3) Chief executive officers and other top management executives in both government and private service
(4) Exchanging services and ideas by telecommunication and satisfying the needs of people by changing their location

Answer: 3

Q: 31. The concept of Lebensraum became popular in the discipline of political geography after the publication of:
(1) Political Geography: World Economy, Nation-State and Locality
(2) Politische Geographic
(3) Geographical Pivot of History
(4) Making Political Geography

Answer: 2

Q: 32. Who propounded the ‘Theory of Heartland’ in political geography?
(1) Smith
(2) Spykman
(3) Mackinder
(4) Haushofer

Answer: 3

Q: 33. Cephalic index, used, used to classify human races is calculated as:
(1) Ratio between the length and breadth of the nose
(2) Ratio between the flatness and length of the head
(3) Ratio between the breadth and length of the head
(4) Ratio between the length of the head and weight of the human body

Answer: 3

Q: 34. Which of the following statements is not true about a state?
(1) It always has a social or cultural base
(2) It has a territorial base
(3) It claims internal sovereignty
(4) It claims sovereignty in external relations

Answer: 1

Q: 35. Who coined the term Geopolitics?
(1) Mackinder
(2) Haushofer
(3) Kiellen
(4) Spykman

Answer: 3

Q: 36. Which one of the following writers quoted “merely packing together of existing Sectoral or departmental plans does not automatically make an integrated plan. A plan becomes integrated only when backward and forward linkages are thoroughly analysed and interlinked in the area of planning are clearly specified”?
(1) S. N. Bhattacharya
(2) R. P. Mishra
(3) L. K. Sen
(4) M. L. Dantwala

Answer: 4

Q: 37. Which one of the following regions does not constitute the Damodar Valley Region?
(1) Deltaic Plain of west Bengal
(2) Deltaic plain of Padma river
(3) Chhotanagpur plateau
(4) Palamu Plateau

Answer: 2

Q: 38. Match List-I with the List-II and select the correct answer from the code given below:

Table Contain Shows the Level of Planning and Scala of Map Desired

List-I(Level of Planning) List-II(Scala of map desired)
(A) State (i) Large
(B) District (ii) Cadastral
(C) Block (iii) Medium
(D) Panchayat (iv) Small

Code:

(A) (B) (C) (D)
(`1) (iv) (i) (iii) (ii)
(2) (iv) (iii) (ii) (i)
(3) (i) (ii) (iv) (iii)
(4) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: 4

Q: 39. Which one of the following proposed the definition of regional planning: “Regional planning is the process of formulating and classifying social objectives in the ordering of activities in supra-urban space”?
(1) Charles L. Leven
(2) Antoni Kuklinski
(3) H. W. Richardson
(4) John Friedmann

Answer: 4

Q: 40. Which one of the following does not belong to the exploitive model of urban structure propounded by william bunge?
(1) City of superfluity
(2) City of Death
(3) Central Business District
(4) City of need

Answer: 3

Q: 41. National Highway No. 48 in India passes through which of the places?
(1) Pune, Bengaluru, Chennai
(2) Pune, Goa, Coimbatore
(3) Agra, Bhopal, Mumbai
(4) Pune, Surat, Ahmedabad

Answer: 4

Q: 42. In which one of the following states of India the maximum Teak forest is found?
(1) Madhya Pradesh
(2) Bihar
(3) Uttar Pradesh
(4) Karnataka

Answer: 1

Q: 43. Which one of the following passes connects Arunachal Pradesh with Tibet?
(1) Banihal Pass
(2) Chang La Pass
(3) Bomdila Pass
(4) Aghil Pass

Answer: 3

Q: 44. The decadal growth rate of Indian population between 2001 and 2011 census was:
(1) 16.64%
(2) 17.64%
(3) 18.64%
(4) 19.64%

Answer: 2

Q: 45. Given below are two statements, one labelled as assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below:

Assertion (A): Population growth rate (2001 – 2011) was high for Bihar as compared to uttar pradesh.
Reason (R): Growth rate of population is the outcome of births minus deaths of a place.

Code:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true but (R) is the correct explanation of (A)
(3) (A) is true, but (R) is false
(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 3

Q: 46. Which one of the following is the correct sequence (in the ascending order) of EMR spectral bands?
(1) Blue – Green – Red – Ultra Violet
(2) Ultra Violet -Blue – Green – Red
(3) Ultra Violet – Red – Blue – Green
(4) Green – Red – Blue –Ultra Violet

Answer: 2

Q: 47. Match List-I with the List –II and select the correct answer from the code given below:

Table Contain Shows the Maps and Diagrams and its Aspect

List-I(Maps and Diagrams) List-II(Aspect)
(A) Isopleth Maps (i) Natural Grouping
(B) Dot maps (ii) Population Distribution
(C) Scatter Diagram (iii) Wind Direction
(D) Star Diagram (iv) Changes over space which are relatively gradual

Code:

(A) (B) (C) (D)
(1) (iv) (ii) (i) (iii)
(2) (iv) (i) (iii) (ii)
(3) (i) (ii) (iii) (iv)
(4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: 1

Q: 48. Which one of the following group of colours is called primary colours?
(1) White, red and green
(2) Blue, green and red
(3) Yellow, violet and indigo
(4) Green, blue and black

Answer: 2

Q: 49. Consider the following line symbols:
(A) Isobars
(B) Contours
(C) Hachures
(D) Isochrones

Which of the above depicts relief?

Select the correct answer using depicts relief?

Select the correct answer using the code given below:
(1) (a) and (d)
(2) (a) and (b)
(3) (b) and (c)
(4) (b) and (d)

Answer: 3

Q: 50. Which one of the following terms is used to measure the extreme peak in a nor distribution?
(1) Skewed
(2) Mesokurtic
(3) Leptokurtic
(4) Platykurtic

Answer: 3

Click here for Paper III  Answer Key

Also See: Subject Wise Answer Keys: CBSE UGC NET 05 November 2017

Please feel free to post variations. Its would be great help, if you could point the right answer for the variations found.

Disclaimer: This is an approximate key based on individual effort and you are required to use your own discretion while consulting this key. Official key will be released by CBSE UGC on its official website.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply